Erdogan a szemétbe dobta Trump levelét

2019.10.17. 15:51

Sajtóértesülések szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök elutasította és a szemétbe dobta Donald Trump amerikai elnök levelét, írja a BBC nyomán az MTI.

Az október 9-én küldött levélben Trump megpróbálta lebeszélni Erdogant a szíriai kurd fegyveresek elleni offenzíváról. 

Az ankarai vezetés viszont hiányolta a levélből a diplomácia udvarias nyelvezetét, és úgy vélték, az lesz a legvilágosabb válasz, ha még aznap megindítják az északkelet-szíriai hadműveletet.

A Béke Forrása fedőnevű török katonai offenzíva nem sokkal később, október 9-én török idő szerint délután 16 órakor meg is indult.

Trump a szóban forgó levélben arra kérte Erdogant, hogy inkább állapodjanak meg valahogy. Üzenetében jelezte a török államfőnek, hogy a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet parancsnoka, Mazlúm Abdi hajlandó vele tárgyalni, és bizonyos engedményeket tenni. 

A történelem kedvező képet alakít ki önről, ha helyes és humánus módon cselekszik. Viszont örökké gonosznak fogja tekinteni, ha nem történnek jó dolgok. Ne legyen kemény fiú! Ne legyen ostoba!

- írta Trump.

Több mint egy héttel az amerikai elnök levelét követően, csütörtökön Erdogannal tárgyal Mike Pence amerikai alelnök, miután Trump Ankarába küldte őt abban a reményben, hogy sikerül tűzszünetre bírnia a feleket. A delegációban helyet kapott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Robert O'Brien, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, valamint James Jeffrey, az amerikai kormány Szíriáért felelős különmegbízottja is.

A csütörtöki megbeszélés előzményeként Erdogan szerdán leszögezte: nem ül tárgyalóasztalhoz terroristákkal és nem keres közvetítőt sem a két fél számára.

Trump pedig a török gazdaságra "megsemmisítő hatású" szankciókat helyezett kilátásba szerdán a már elrendelt büntetőintézkedéseken túl arra az esetre, ha nem lesz sikeres az amerikai küldöttség tárgyalása a török fővárosban.

A török offenzívát egyébként a nemzetközi közösség ritka egyetértésben ítélte el (nevezetes kivételek: a törökök regionális szövetségese, Katar, az offenzíva által teremtett káoszból előnyt remélő al-Káida és az Erdoğan minden frázisát évek óta lojálisan visszabüfögő magyar kormány).

Ahogy arról számos cikkben beszámoltunk, a török hadsereg és a Törökország által több tucatnyi szíriai ellenzéki milíciából összekovácsolt "Szíriai Nemzeti Hadsereg" október 9-én indította meg a "Béke Forrása" fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó 3,6 millió szíriai menekült nagy részének hazatérését.

Az offenzíva valódi célja azonban az, hogy katonailag megtörjék az Iszlám Állam elleni harcához komoly nyugati támogatást kapott YPG-t, és meggyengítsék a marxista-feminista alapon szerveződő helyi autonóm területet. Erdoğan a szíriai menekültek letelepítésével ráadásul éket akar verni a határon átnyúló kurd etnikum törökországi és szíriai részei közé.  • Tippek
  • Hírek