16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Több mint 90-en, rendőrök és tüntetők egyaránt megsérültek a katalán tüntetéseken éjjel

GettyImages-1176022245
2019.10.17. 10:41

Elítéljük az erőszakot! Nem engedhetjük meg, hogy ilyen incidensek forduljanak elő az országunkban. Ennek azonnal véget kell vetni

– mondta Quim Torra katalán elnök a helyi tévében szerda éjfél után közvetített beszédében. Az MTI tudósítása szerint az elnök leszögezte, hogy a katalán függetlenségi mozgalom nem lehet erőszakos, az incidensek megengedhetetlenek. 

A rendbontások és erőszakba torkolló tüntetéshullám azután kezdődött a katalóniai városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt, 9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén Madrid szerint alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Szerda este is zavargások voltak a katalán városokban, Barcelonában pedig a katalán belügyi tanácsos hivatalánál tűztek össze a rendőrök és a tiltakozók, akik a politikus lemondását követelték a katalán rendőrök tüntetők elleni kemény fellépése miatt. A helyi rendőrség szerint a tüntetők gyújtópalackot dobtak a rendőrökre.

A megmozdulások azután fordultak összetűzésekbe, hogy radikális tüntetők csoportja dobálni kezdte a rendfenntartókat üvegekkel, felszedett utcakövekkel, petárdákkal. A hatóság válaszul gumibottal, gumilövedékkel kezdte oszlatni a tömeget.

A katalán vezető elítélő nyilatkozata néhány órával az után hangzott el, hogy Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfő az elmúlt napok erőszakos utcai cselekményeinek elítélésére szólította őt.

Politikai és morális kötelessége elítélni (...) a legvilágosabban és leghatározottabban az erőszak alkalmazását Katalóniában

– fogalmazott Sánchez, hangsúlyozva, hogy Katalónia lakosainak joga van békében és biztonságban élni.

Az MTI azt írja:

több mint 90 ember, rendőrök és tüntetők egyaránt megsérültek csütörtökre virradó éjjel a Katalónia több városában zajló rendbontásokban.

Reggel legalább kilenc utca maradt lezárva Barcelonában, ahol megkezdték az éjszakai összecsapások nyomainak eltakarítását. Törmelékhalmok, törött üvegek borítják az aszfaltot, amelyre több helyen ráégtek a barikádként használt, felgyújtott műanyag kukák, jelentette helszíni tudósítójuk. Körülbelül egy tucatnyi személyautó és motor is kiégett ezekben az utcákban.

Csütörtökön egyébként Quim Torra katalán elnök újabb függetlenségi népszavazás megrendezését szorgalmazta Katalóniában a barcelonai parlamentben, ahol rendkívüli vitanapot tartanak a spanyol legfelsőbb bíróság függetlenségi vezetők elleni ítélete miatt.

Mint mondta,

azt javasolja, hogy még ebben - a 2021 decemberéig tartó - parlamenti ciklusban ismét gyakorolják az önrendelkezési jogot.

A függetlenségpárti vezető megismételte felháborodását a politikustársait zendülés bűncselekeményében bűnösnek kimondó ítélet miatt, amelyet gyalázatosnak nevezett.  • Tippek
  • Bankszámla