András, Andor
-3 °C
3 °C

Megtámadták a klímatüntetőket Londonban

2019.10.17. 10:57

Dühös utasok lerángattak néhány klímatüntetőt egy vonat tetejéről Londonban, majd ütlegelték és rugdosták őket, írja a Sky News.

Az Extinction Rebellion nevű aktivistacsoport két, öltönybe öltözött tagja egy molinót feszített ki a szerelvény tetején, azzal a felirattal, hogy „Business as usual = death”, amit magyarul úgy lehetne lefordítani, hogy  „ha nem lesz változás, meghalunk”.

A munkába tartó utasok egy ideig tűrték a dolgot, de aztán a tömeg felemelte egyiküket, aki megragadta a vonat tetején álló tüntető lábát, és lehúzta onnan. Ezután pedig teljesen elszabadultak az indulatok: a földre került aktivistát rugdosni kezdték, a lincselésnek csak azért nem lett súlyosabb következménye, mert néhány tüntető leválasztotta a dühöngő embereket a földön fekvő emberről. A demonstrációt a Facebookon közvetítő tüntetőt szintén megverték. A rendőrség négy embert vett őrizetbe, és megnövelte a vasúti pályaudvarokon lévő járőrök számát.

Az aktivisták egyébként a rendőrségi tiltás ellenére demonstrálnak városszerte. A vezetőik – köztük a Zöld Párt képviselője, Caroline Lucas  a legfelsőbb bírósághoz fordultak a tiltás feloldását kérve.

A tüntetések ellenzői szerint viszont pont a vasúti és metróhálózaton nincs túl sok értelme demonstrálni, hiszen ezek a leginkább környezetkímélő közlekedési eszközök.

Közben több mint száz híresség írta alá azt az újságíróknak szánt nyílt levelet, amely szerint az aláírók megerősítik, hogy bizonyos szempontból képmutatóan viszonyulnak a klímaváltozás elleni harchoz, hiszen továbbra is olyan életmódot folytatnak, ami magas szén-dioxid-kibocsátással jár.

A nyílt levélben azt írják, hogy igazuk van a bírálóknak:

Olyan életet élünk, amelynek nagy a környezetkárosító hatása, mindannyian beleragadtunk ebbe.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy mindenkinek változtatnia kell az életén, hogy eredményes legyen a küzdelem. A levelet többek között Jude Law, Sienna Miller, Benedict Cumberbatch és Riz Ahmed is aláírta. 

Az Egyesült Királyság rendőrsége a hét elején tiltotta meg az Extinction Rebellion csoportnak, hogy Londonban demonstráljanak. A tüntetések azonban ezután is folytatódtak, eddig több mint 1600 embert tartóztattak le emiatt.