Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Feladta magát a volt katalán elnök, barikádok lángolnak Barcelona utcáin

2019.10.18. 09:58 Módosítva: 2019.10.18. 12:12

Frissítés: péntek délelőtt feladta magát a volt katalán elnök, Carles Puigdemont a belga hatóságoknak, miután Spanyolország hétfőn elfogatóparancsot adott ki ellene, írja a France24

Puigdemont hivatala azt közölte, hogy a volt elnök önként, ügyvédei társaságában jelent meg a belga hatóságok előtt a parancs ügyében, amit elutasít, és nem akarja, hogy visszaküldjék Spanyolországba. Katalónia egykori elnöke 2017-ben menekült Belgiumba, miután hazájában büntetőeljárást indítottak ellene lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

Összecsaptak a rendőrökkel, és barikádokat égettek a katalán szeparatisták csütörtök éjjel Barcelonában, írja a France24: ez volt a negyedik erőszakba fulladó éjszaka a katalán nagyvárosban. 

Korábban beszámoltunk arról, hogy zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönre ítélte a spanyol legfelsőbb bíróság a katalán függetlenségi mozgalom kilenc vezetőjét, a Madrid szerint alkotmányellenes 2017-es függetlenségi népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. Csütörtökön Quim Torra katalán elnök egy újabb függetlenségi népszavazás kiírását javasolta, de elítélte a szakadáspártiak erőszakos tüntetéseit:

Nem engedhetjük meg, hogy ilyen incidensek forduljanak elő az országunkban. Ennek azonnal véget kell vetni.

A demonstrációk viszont nem álltak le: 25 ezren vették körül a barcelonai városházát napközben, a tüntetők zömét fiatalok tették ki – akárcsak az éjjeli erőszakos összecsapások során. Több százan követeltek függetlenséget Katalóniának, a tüntetés során pedig felgyújtották az autógumikból összetákolt barikádokat, több autót és kerékpártárolót is.

A fiatalok nem kímélték a rendőrséget sem: Molotov-koktélokkal és petárdákkal dobálták a hatóságiakat, akik tűzoltóhabbal válaszoltak. Az éjjeli harcokban 58 ember sérült meg Barcelonában a mentősök szerint, 38-an pedig más katalán városok tüntetésein sebesültek meg.

Pénteken egyébként egynapos általános sztrájk kezdődött Katalóniában a függetlenségi vezetőkre kiszabott büntetés miatt,

írja az MTI, az akció viszont még nem okozott látható problémákat a kora reggeli órákban a spanyol sajtó beszámolói szerint.

A sztrájk minden ágazatot érint: vonatok és repülőjáratok is kimaradnak Katalóniában, és csak minimumszolgáltatásokat látnak el a tömegközlekedésben, az oktatásban és az egészségügyben is. Nem dolgoznak a pénteki sztrájk miatt a martorelli Seat-gyárban sem, hiszen a tömegközlekedési kimaradások és az utcai tüntetések bizonytalanná teszik azt, hogy dolgozóik időben beérnének-e a munkába.

A sztrájk szervezői nagyszabású tüntetést hirdettek délutánra Barcelonába: ide várják a Szabadságmenetnek nevezett háromnapos felvonulás több ezer résztvevőjét, akik még szerdán indultak el gyalog öt különböző katalán városból.