Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Lángokban Bejrút, miután a kormány meg akarja adóztatni a WhatsAppot

2019.10.18. 23:00 Módosítva: 2019.10.19. 00:33

Az ország életét megbénító tüntetések zajlanak már második napja Libanonban új adók ellen, amelyeket a súlyos gazdasági válság miatt akar bevezetni a kormány – írja az MTI.

Szaad Haríri miniszterelnök 72 órás ultimátumot szabott „kormányzati partnereinek”, hogy vessenek véget a reformjavaslatok blokádjának. Anélkül, hogy kifejtette volna, mire gondol, azzal fenyegetett, hogy ellenkező esetben más eszközökhöz nyúl, bár nem helyezte kilátásba esetleges lemondását. Haríri szerint Libanonnak égető szüksége van a bajba került gazdaságának rendbetételét szolgáló reformok végrehajtására.

Pénteken emberek tízezrei autógumik égetésével, barikádok emelésével bénították meg a legforgalmasabb utak és kereszteződések forgalmát. Ezen a napon már nem nyitott ki sok iskola, bank és üzlet. A bejrúti nemzetközi repülőtér is megközelíthetetlen volt közúton. Helyenként összecsapások voltak a rendőrség és az erőszakos tüntetők között, a hatóság könnygázt is bevetett. Hivatalos adat szerint mintegy 60 rendőr megsebesült, és rajtuk kívül sok civil.

A tüntetők a gazdasági bajokért felelőssé tett politikai elit távozását követelték. Az aktivisták közül többen Michel Aun elnök, Haríri és kormánya, illetve Nabíh Berri házelnök lemondását és felelősségre vonását követelték.

A csütörtöki tüntetések és zavargások során meghalt két szíriai munkás, aki bent rekedt egy felgyújtott üzletben. A demonstrációk gyorsan terebélyesedtek olyan naggyá, amekkora kevés volt az idén az országban.

Az új adók egyebek között a WhatsApp használatára vonatkoznak, de a dohánytermékekre és az üzemanyagokra is.

Az AP hírügynökség szerint a gazdasági válság után a tüntetések politikai válságba is süllyeszthetik az országot, amelynek még súlyosabb hatása lehet a gazdaságra.