Domonkos, Dominika
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Nemzetközi körözést adtak ki az Iszlám Állam vezetője ellen

2019.10.18. 18:05 Módosítva: 2019.10.18. 20:32

Franciaország nemzetközi körözést adott ki Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője ellen, hivatkozik az MTI francia bírósági forrásokra.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint körözést bocsátottak ki az egyébként széles körben halottnak vélt Abu Mohamed al-Adnáni, a terrorszervezet szóvivője ellen is, aki egyebek közt a dzsihadisták külföldi akcióit irányította. Több forrás szerint al-Adnáni egy 2016-os, északnyugat-szíriai légitámadásban életét vesztette.

A most nyilvánosságra került körözéseket egy október 8-án indított nyomozás eredményeképpen rendelték el a francia hatóságok.

Az elmúlt években a terrorszervezet több, Franciaországban elkövetett merénylet felelőseként jelentkezett, beleértve a 2015-ös párizsi terrortámadást is, amelyben 130-an haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. A támadás áldozatainak ügyvédjei augusztusban kérvényezték a francia hatóságoknál al-Bagdadi letartóztatását.

Bírósági körökben a kérvény vitát váltott ki, sokan ugyanis úgy vélik, nagyon kevés az esély arra, hogy az Iszlám Állam vezetői valaha is bíróság elé kerüljenek.

Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. Az elmúlt években már többször felröppent a hír, hogy Bagdadit kilőtték, de volt olyan esemény, amin feltűnt, aztán nemrégiben egy videón is.

A Kalifáról egyébként – ahogy általában a terrorszervezetek vezetőiről – nagyon kevés kép készült, ezek közül a leghíresebb az amerikai hadsereg iraki börtönében készült  mugshot. Igen, a világ legveszélyesebb terroristavezére nyolc hónapig az amerikaiak kezében volt, de akkor még nem tartották elég nagy halnak őt, és 2004 decemberében szabadon engedték.