Emma
-2 °C
6 °C

Éjfélig meghosszabbították a sztrájkot a Lufthansánál

2019.10.20. 10:23

A német légiutas-kísérők független szakszervezete (UFO) hirdetett meg sztrájkot vasárnap délelőtt 11-ig  a Lufthansa-csoport több légitársaságánál. Kora délelőtt bejelntették, hogy a sztrájkot éjfélig meghosszabbítják - írja az MTI.

A reggel 5 órakor kezdett munkabeszüntetés a Germanwings, az Eurowings, a Cityline és a SunExpress járatait érinti.

Több mint háromszáz járat maradhat ki, ami 60 ezernél is több utast sújthat, azonban egyelőre nem okozott nagyonn fennakadásokat. A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren sem jelezték egyelőre az érintett légitársaságok járatainak jelentős késését vagy törlését. 

A müncheni nemzetközi repülőtéren például alig tíz járatot kellett törölni, és az érintett légitársaságok igyekeznek olyan munkatársakkal dolgozni vasárnap, akik nem tartoznak az UFO-hoz.

A szakszervezet a hét elején még a csoport névadó leányvállalatánál, a Lufthansánál helyezett kilátásba sztrájkot, de időközben a munkaadó 2 százalékos rendkívüli fizetésemelést jelentett be, amivel teljesítette a szakszervezet követeléseit.

Az emelés azonban csak a Lufthansa utaskísérőire vonatkozik, és a leányvállalatoknál dolgozó munkatársakat kihagyták belőle

- indokolta az UFO a sztrájkfelhívást.

A munkaadó törvénytelennek tartja a szakszervezeti akciót, álláspontjuk  szerint továbbra is érvényes a légiutas-kísérők munkájáról és javadalmazásáról szóló kollektív szerződés, nincsenek nyitott kérdések, így sztrájk sem lehet.

A felek bíróság előtt is vitát folytatnak. A Lufthansa szerint a szakszervezet vezetése szabálytalanul került pozícióba, így tevékenysége is szabályellenes. A társaság ezért nem is ismeri el az UFO márciusi lépésének jogosságát, amellyel a szakszervezet felmondta a kollektív szerződést.

Az UFO az utóbbi években több nagyszabású sztrájkot szervezett a Lufthansa-csoportnál, 2015 novemberében egyhetes munkabeszüntetést tartottak, akkor 4700 járatot kellett törölni.