Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Jobboldali, EU-ellenes párt győzött a svájci parlamenti választáson

2019.10.20. 19:51 Módosítva: 2019.10.20. 20:03

A jobboldali, EU-ellenes Svájci Néppárt (SVP) kapta a legtöbb szavazatot, és előretörtek a zöld pártok a Svájcban vasárnap tartott parlamenti választáson - írja az MTI a helyi közszolgálati televízió előrejelzéseire hivatkozva.

Az SVP az előrejelzések szerint a voksok 26,3 százalékát kapta. Ez 3,1 százalékponttal kevesebb, mint amennyit a párt a négy évvel ezelőtti választáson megszerzett. Csökkent a második helyen befutó szociáldemokraták támogatottsága (16,5 százalék) és szavazókat veszítettek a harmadik helyre esélyes liberálisok is (15,2 százalék).

Jelentős mértékben megerősödtek viszont a kampányuk középpontjába a klímakérdéseket helyező pártok.

A klímaváltozás azért is meghatározó témája volt a kampánynak, mert Svájc gleccserei 10 százalékkal zsugorodtak az elmúlt 5 évben.

A baloldali Zöldpárt 5,6 százalékponttal tudta növelni támogatói számát, és a voksok 12,7 százalékára számíthat. Ezzel az eredménnyel a Zöldpárt megelőzheti a leköszönő kormánykoalícióban részt vevő Kereszténydemokrata Néppártot, amely a voksok 12 százalékát szerezte meg. A Liberális Zöldek pedig 7,6 százalékot kaphattak, ők 3 százalékpontnyit javítottak a legutóbbi eredményeikhez képest.

A két zöld párt még soha nem kapott ennyi voksot.

Ennek ellenére a zöld pártok várhatóan nem fognak bekerülni a kormányba, amelynek posztjait az elmúlt 60 év jelentős részében az SVP, a szociáldemokraták, a liberálisok és a Kereszténydemokrata Néppárt osztotta fel egymás között. A svájci politikai hagyományok értelmében zöldpárti politikusok csak akkor kaphatnak helyet a kormányban, ha még egy választáson jól szerepelnek.