Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Metrójegy-zavargások: hárman meghaltak, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el Chilében

2019-10-20T005930Z 1276060248 RC11A42332D0 RTRMADP 3 CHILE-PROTE
2019.10.20. 07:20
Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el helyi idő szerint szombaton a chilei fővárosban, Santiagóban és egyes külvárosaiban a pénteken kezdődött, majd másnap is folytatódó zavargások miatt, írja az MTI. Hárman meg is haltak már.

Hárman meghaltak egy áruházban keletkezett tűzben, az üzletet vasárnapra virradóra fosztották ki a tüntetők Santiago de Chilében - közölte a helyi hatóságok tájékoztatása alapján az MTI. Ketten megégtek, egy harmadik embert pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, ahol belehalt sérüléseibe.

Alberto Espina chilei védelmi miniszter bejelentette: 1500 katonát vezényeltek az utcákra vasárnap hajnalban, hogy helyreállítsák a rendet. Velük együtt a hadsereg összesen csaknem tízezer tagja áll szolgálatban a fővárosi régióban.

Az összecsapásokkal és gyújtogatással kísért súlyos rendbontás azokhoz a tüntetésekhez kapcsolódott, amelyeken a metrójegy árának felemelése ellen tiltakozott a lakosság.

Sebastian Pinera államfő pénteken már kihirdette a rendkívüli állapotot a város területére, és később azt is bejelentette, hogy felfüggesztik a drágítást, de a helyzet szombaton sem nyugodott le.

A rendkívüli állapot ideje alatt a városért felelős tábornok bejelentette, hogy elrendelte a kijárási tilalmat este 10 óra és reggel 7 között. Ez alatt csak külön hatósági engedéllyel szabad elhagyni a házakat.

(Borítókép: Ivan Alvarado/Reuters)