Villant a kard, a nyaklánc, és megkezdődött a gyönyörű harmónia korszaka

2019.10.22. 11:18

Elfoglalta trónját Naruhito császár. A japán császári palotában tartott ceremónián 190 országból és nemzetközi szervezetből mintegy kétezer rangos vendég, külföldi uralkodó és közjogi méltóság vett részt, köztük Áder János köztársasági elnök – írja az MTI.

„Trónra léptem az alkotmánnyal és a császári házra vonatkozó törvénnyel összhangban. (...) Esküszöm, hogy az alkotmány szerint fogok cselekedni, és teljesíteni fogom kötelességemet az állam és a japán nép egységét jelképezve – mondta az új japán császár. Aki őszintén reméli,

hogy népünk bölcsessége és kitartó erőfeszítései révén országunk tovább fog fejlődni, és hozzájárul a barátság és a béke megteremtéséhez a nemzetközi közösségben, és az emberiség boldogulásához és jólétéhez.

Naruhito a hatalmas – 6,5 méter magas, 8 tonnás – pavilonszerű krizantémtrónról, a Takamikuráról mondta el a trónfoglaló beszédét. Az új császár az ezeréves hagyományt követve a 19. században készült sötét-narancssárga öltözéket és fejdíszt viselte, amelyet csak a császárok vehetnek fel különleges alkalmakkor. A ceremónia alatt mellette ült  Maszako császárné is, egy valamivel kisebb trónon.

Az Európában megszokott hagyományoktól eltérően a császárt japánban nem megkoronázzák, hanem bemutatják a császári család napistenségtől örökölt tárgyait, egy kardot és egy nyakláncot. A trónra lépési ceremónia előtt a császári pár felkeresett három, a palotán belüli szentélyt.

Kedden szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Tokióban, 26 ezer rendőr érkezett a fővárosba szerte az országból, hogy biztosítsák a szertartás zavartalanságát. A trónra lépés alkalmából Japánban nemzeti ünnepet tartottak, a kormány ebből az alkalomból mintegy 550 elítéltnek megkegyelmezett, leginkább olyanoknak, akik közlekedési balesetek elkövetése miatt kerültek börtönbe.

A szakadó eső ellenére hatalmas ünneplő tömeg gyűlt össze a császári palota felé vezető utakon, ahol elhaladt a császári pár két külön konvoja. Eredetileg azt tervezték, hogy a császár délután részt vesz a fővárosban tartandó parádén, de a tíz nappal ezelőtti, nyolcvan halálos áldozatot követelő Hagibis tájfun okozta pusztítás miatt ezt november 10-re halasztották.

Naruhito apja, a 85 éves Akihito japán császár három évtized uralkodás után április 30-án távozott a trónról, amire kétszáz éve nem volt példa a japán uralkodói családban. Akihito távozásával lezárult a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak. Ötvenkilenc éves fia másnap jelentette be a krizantémtrón átvételét, és kedden el is foglalta azt. Uralkodásával kezdetét vette a reiva (gyönyörű harmónia) korszaka. A keddi ceremónián nem vett részt sem Akihito, sem felesége, Micsiko volt császárné.

Naruhito 1960. február 23-án született Tokióban, 1982-ben diplomázott a tokiói Gakusuin magánegyetemen történelemből, egy évvel később pedig felvételt nyert az oxfordi Merton College-ba, ahol további három évig tanult. Naruhito 1993-ban világszerte az újságok címlapjára került, miután a császári palota bejelentette eljegyzését Ovada Maszako diplomatával. Esküvőjüket ugyanezen év júniusában tartották. A párnak 2001-ben született meg lánya, Aiko hercegnő. Naruhito, ellentétben sok japán apával, aktív szerepet töltött be Aiko felnevelésében. Naruhito egyetlen lánya azonban nem léphet apja örökébe, mivel nő nem foglalhatja el a trónt. A trónörökös Naruhito öccse, Akisino herceg, illetve utána az ő fia, a most 13 éves Hiszahito lehet.  • Hírek
  • Hírek