Gyöngyi
4 °C
13 °C

Kilenc választókerületben újraszámolják a lengyel választás eredményeit

2019.10.22. 22:37

A múlt heti lengyel parlamenti választást megnyerő Jog és Igazságosság (PiS) a felsőházi képviselőkre leadott szavazatok újraszámlálását kéri hat választókerületben, az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) pedig három választókerületben vonta kétségbe kedden az eredményt - írja az MTI.

Kapcsolódó

Hiába nyert a lengyel kormánypárt, gyengül a hatalma

A felsőházban az összefogó ellenzék szerezhetett többséget.

A Jog és Igazságosság a szavazatok újbóli megszámlálását száz egyéni választókerület közül hat olyanban kéri, ahol nem túl nagy különbség van a nyertes ellenzéki jelölt és a szenátusba be nem jutott PiS-jelölt eredménye között. A különbség emellett kisebb az érvénytelennek minősített szavazatok számánál.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció három választókerületben szeretné a szenátusi szavazás megismétlését feltételezett választási szabálytalanságok miatt.

Az október 13-ai parlamenti választáson a fő törvényhozó testületben, a 460 tagú szejmben a PiS újból abszolút többséget szerzett (235 mandátum), a 100 fős szenátusban viszont az ellenzék lehet erősebb, miután a kormánypártnak csak 48 szenátora van, bejutott továbbá egy, a PiS-hez közel álló független képviselő.

Közben a KO-nak 43 mandátuma van, 8 felsőházi hely pedig más ellenzéki tömörüléseknek, illetve az őket támogató függetleneknek jutott. Egyes választókörzetek eredményeinek felülvizsgálata ezért döntő hatással lehet a felsőházi erőviszonyokra.

A felsőház a többi között elutasíthatja a szejmben megszavazott törvényeket, amelyeket azonban az alsóházi többség ismét jóváhagyhat. A KO képviselői kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a lengyel parlamenti választási folyamatot szeptembertől megfigyelő missziója vezetőjével, Jan Petersennel találkoztak Varsóban. A KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna ezt követően közölte: arra kérte Petersent, hogy az EBESZ ellenőrizze a szavazatok esetleges újraszámlálásának átláthatóságát is.

A lengyel legfelsőbb bíróság még nem döntötte el, hogy elrendelik-e a szavazatok újraszámlálását. Az összes benyújtott választási panaszt a szavazás időpontját követő 90 napon belül bírálják el.