Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Kiszabadult a börtönből a férfi, akinek az ügye miatt elindultak a hongkongi tüntetések

2019.10.23. 10:49

Szerdán kiszabadult a börtönből Hongkongban az a gyilkossággal vádolt férfi, akinek ügye miatt a kormányzat a kiadatási törvény módosítását javasolta, ami elindította az öt hónapja tartó tüntetéshullámot - írta az MTI a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap alapján.

Chan Tong-kai pénzmosás miatt kapott 18 hónapos börtönbüntetést, amit mostanra letöltött. Tajvanon azonban a barátnője meggyilkolása miatt körözik, de Hongkong és Tajvan között nincs kiadatási egyezmény, így a hatóságok nem tudnak mit tenni.

Chan szabadulása után nyilatkozott és azt mondta:

"Hajlandó vagyok feladni magamat Tajvanon, és szembenézni a büntetőeljárással a felindulásból elkövetett tettemért, és mindazokért a hibákért, amiket elkövettem." 

Tajvan hétfőn viszont azt közölte, hogy kizárólag abban az esetben fogadja a férfit, ha a két fél közös jogi keretet hoz létre az eset kezelésére. 

Chan a nyilatkozatában bocsánatot kért áldozata családjától és Hongkong lakosságától is.

Chan további sorsa bizonytalan. Kedden Tajvan és Hongkong szóváltásba keveredett az ügy kapcsán, kölcsönösen azzal vádolva egymást, hogy politikai kérdést csinálnak egy jogi esetből. Tajvan végül Hongkong segítségét kérte a gyanúsított Tajvanra szállításában.    

A hongkongi kormányzat szerda reggel közleményt adott ki, amelyben elutasították Tajvan ajánlatát arra vonatkozóan, hogy rendőröket küld Hongkongba Chanért. A közleményben azzal érveltek: Tajvannak nincsen joghatósága Hongkongban, így ott tajvani rendőrök nem intézkedhetnek.

Csen Cung-jen tajvani belügyminiszter-helyettes röviddel ezt követően cáfolta a hongkongi kormányzat állítását, miszerint Tajvan utazási tilalmat léptetett volna érvénybe a gyanúsított ellen. Kifejtette: csupán attól tiltották el a férfit, hogy interneten keresztül igényeljen vízumot, de személyesen továbbra is beszerezheti az okmányt. 

Miután a gyilkossági ügy rávilágított a kiadatási törvény hiányosságaira, a hongkongi törvényhozás áprilisban új törvénytervezet mielőbbi elfogadását sürgette, amely alapján Hongkong Kínának, Tajvannak és Makaónak is kiadhatott volna szökevényeket.

Ettől a változtatástól sokan azért tartanak, mert úgy vélik, Peking könnyen a politikai aktivisták ellehetetlenítésére használná a kiadatási lehetőséget. Jogvédők szerint a Kínának kiadott szökevények kényszervallatás, illetve önkényes fogva tartás áldozatává válhatnának.

A népszerűtlen törvényjavaslat ellen tömegek vonultak utcára Hongkongban hónapokon át, Carrie Lam hongkongi kormányzó azonban csupán szeptemberben vonta vissza a tervezetet, addigra viszont a megmozdulások a várost irányító, Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szembeni általános tiltakozássá alakultak.

(MTI)