Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Magas rangú amerikai tisztiviselő: Trump igenis kérte a riválisa elleni nyomozást az ukránoktól

2019-10-22T135532Z 521262927 RC1B7275ADE0 RTRMADP 3 USA-TRUMP-WH
2019.10.23. 16:02 Módosítva: 2019.10.23. 16:02

Egy magas beosztású amerikai diplomata azt állítja, hogy Trump azt a feltételt szabta az ukránoknak a katonai segély folyósításához, hogy nyomozzanak tovább a volt amerikai alelnök, Trump riválisa, Joe Biden ügyében az országban, írja a BBC. Bill Taylor, aki korábban nagykövetként képviselte az Egyesült Államokat Ukrajnában, az elnök elleni bizalmatlansági eljárást (impeachment) előkészítő bizottság előtt azt vallotta, hogy 

Trump tényleg alkut ajánlott az ukránoknak, és azt kérte nyomozzanak Biden ellen.

Donal Trump továbbra is kitart amellett, hogy nem volt semmiféle alku, az elnök szóvivője az egész ügyet szélsőbaloldali összeesküvésnek nevezte, amit az elnök ellen folytatnak.

De mi ez az egész már megint Trumppal?

  • Az amerikai elnököt azzal vádolják, hogy megkérte egy idegen ország, Ukrajna vezetőjét, hogy segítsen terhelő bizonyítékokat előásni egy politikai ellenfeléről. Ez olyan mintha, a magyar miniszterelnök megkérné szlovák kollégáját, hogy bizonyos támogatásokért cserébe, szolgáltasson terhelő bizonyítékokat az ellenzék egyik politikusáról – csak az USA elnöke sokkal jobb alkuhelyzetben lenne egy ilyen helyzetben, mint magyar kollégája bármikor. 
  • Joe Biden, akiről Trump állítólag terhelő anyagokat akart szerezni, a jövő évi amerikai elnökválasztás egyik esélyes indulója, Trump ellenfele a választáson. Amerikában törvénytelen külső segítséget bevonni az elnökválasztás befolyásolására. (Bident egyébként azzal vádolják, hogy még alelnökként nyomást gyakorolt az ukránokra, hogy szüntessenek meg egy vizsgálatot a fia ellen, aki egy ukrán energetikai cégnél dolgozott abban az időbe.)
  • Ezért szeretnének többen, főként demokraták, egy bizalmatlansági eljárást indítani az elnökkel szemben, amely elmozdíthatná a hivatalából, azon a jogcímen, hogy nem alkalmas elnöknek. Ennek az eljárásnak folyik a vizsgálati, előkészítő szakasza, eddig mindössze kétszer merült fel hasonló eljárás, és egyszer sem csinálták végig. 
  • Heves vita van róla az USA-ban, hogy Trump törvényt sértett-e, ő maga váltig állítja, hogy semmi rosszat nem csinált.
  • Az ügyet egy állítólagos CIA tisztviselő robbantotta ki, aki formálisan panaszt tett, mert szerinte Trump amikor telefonon gratulált Ukrajna frissen megválasztott elnökének, Volodimir Zelenszkij, akkor egyben kérte a Biden elleni nyomozást is – a bizalmatlansági indítvány támogatói szerint ez összefügg azzal, hogy felfüggesztették az országnak nyújtandó amerikai katonai segélyt is.
  • Kis érdekesség, hogy amerikai források szerint Trump Orbán véleményét is kikérte Ukrajnával kapcsolatban. 

(Borítókép: Bill Taylor 2019. október 22-én. Fotó: Tom Brenner / Reuters)