Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Pontáék nem szavazzák meg az Orban-kormányt

2019.10.23. 15:21 Módosítva: 2019.10.23. 15:27

A Pro Románia párt nem szavazza meg Ludovic Orban megbízott román miniszterelnök leendő kormányát, közölte szerdán a párt elnöke, Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő, miután megbeszélést folytatott a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Orbannal.

Döntésüket Ponta azzal indokolta, hogy balközép pártnak tekintik magukat, ezért nem fogják támogatni a jobbközép pártnak számító PNL kisebbségi kormányát. Szavai szerint a baloldali emberek érdekeit egyedül a Pro Románia védi az országban, miután a legnagyobb parlamenti erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzékbe szorult Viorica Dancila kormányának megbuktatása nyomán.

Ludovic Orban megbízott miniszterelnök-jelölt csalódottságának adott hangot. Elmondta, hogy számára érthetetlen a Pro Románia álláspontja, miután ők is hozzájárultak a Dancila-kabinet megbuktatásához, most viszont nem akarják támogatni az új kormányt.

A PNL elnöke ugyanakkor elmondta, hogy ezzel a kormányalakítás folyamata nem áll le, folytatják a tárgyalásokat a parlamenti képviselőkkel. Rámutatott: egyénileg megkeresik a PSD törvényhozóit is, és reményét fejezte ki, hogy végül sikerül megszerezni elegendő szavazatot az új kormány beiktatásához.

A 94 törvényhozói mandátummal rendelkező PNL-nek legalább 233 szavazatot kell összegyűjtenie a 465 tagú parlamentben ahhoz, hogy az Orban által vezetett kisebbségi kormányt beiktassák. A PSD 202 szavazattal rendelkezik, s ezzel még mindig a legnagyobb pártnak számít a törvényhozásban.

A kisebb pártok közül a Calin Popescu Tariceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a nem magyar nemzeti kisebbségek 17 fős frakciója jelezte, hogy megszavazza a kormányt. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetői elmondták, hogy már közel állnak a megállapodáshoz PNL-lel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig csak a kormányprogram és a miniszterjelöltek ismeretében dönt, hogy támogatja-e a kormányt vagy nem. A Traian Basescu volt elnök által védnökölt Népi Mozgalom Párt (PMP) határozottan elutasította az Orban-kormány támogatását. (MTI)