Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A németek 27 százaléka lehet antiszemita, de sokan állnának ki a zsidók védelmében

2019.10.24. 14:56 Módosítva: 2019.10.24. 15:02

Erősödik az antiszemitizmus Németországban, antiszemita nézetek jellemzik a teljes német lakosság 27 százalékát, és a magasabban képzett, jól kereső "elit" tagjainak 18 százalékát is, írja a Süddeutsche Zeitung a Zsidó Világkonresszus (WJC) reprezentatív közvélemény-kutatása alapján.

A világ 100 országának zsidó közösségeit és szervezeteit képviselő nemzetközi szervezet 1300 ember megkérdezésével készíttetett felmérést a németek antiszemitizmusáról. A felmérés a hallei zsinagóga elleni, meghiúsult támadás előtt készült. 

A felmérés legfontosabb megállapításai a teljes lakosság körében:

  • 79 százalék szerint a zsidók pont ugyanolyanok, mint a többi ember. 
  • 76 százalék érzékeli az antiszemitizmus erősödését, amit a szélsőjobboldali pártok sikerével hoz kapcsolatba. 
  • 44 százaléka a megkérdezetteknek aggodalommal figyeli a zsidó emberek és a zsidó intézmények elleni támadásokat. 
  • 41 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy a  zsidók túl sokat beszélnek a holokausztról.
  • 29 százalék szerint a zsidók inkább Izraelhez lojálisak, mint Németországhoz.
  • 26 százalék szerint a zsidóságnak túl nagy hatalma van a gazdaságban, 24 százalék szerint a politikában. 21 százalék szerint túl erős befolyással vannak a médiára. 
  • 24 százalék szerint a zsidók azt hiszik, jobbak a többieknél. 
  • 24 százalék mondta azt, hogy sok olyan embert ismer, aki nem szereti a zsidókat.
  • 22 százalék véli úgy, hogy a  zsidók elleni gyűlölet oka a  zsidók magatartásában keresendő.
  • 12 százalék tartja helytállónak azt a kijelentést, hogy a világban dúló legtöbb háborúért a  zsidókat terheli a felelősség.

Külön is vizsgálták a felmérésben a diplomás, évi legalább 100 ezer eurót kereső úgynevezett "elit" körében tapasztalható tendenciákat. Ebben a körben még meglepőbb eredmények születtek. A diplomás, jól keresők  28 százaléka szerint van túl nagy hatalma a zsidóknak a gazdaságban, 26 százalékuk szerint a politikában. A diplomás, jól keresők 48 százaléka gondolja azt, hogy a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint Németországhoz.   

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke az adatok alapján azt mondta:  az antiszemitizmus kritikus szintet ért el Németországban, ezért legfőbb ideje, hogy "a teljes német társadalom állást foglaljon, és szembeszálljon az antiszemitizmussal". Németország különleges felelősséget visel az intolerancia és a gyűlölet visszatérése elleni küzdelemben, így ha a társadalom több mint egynegyede antiszemita gondolatokkal azonosul, a fennmaradó szűk háromnegyednek az a feladata, hogy megvédje a demokráciát és az elfogadásra, toleranciára épülő társadalmi modellt - mondta a WJC elnöke.

A felmérés egyébként azt is megmutatta, hogy az antiszemitizmussal együtt a német társdalomban erősödik a készség a veszélyes ideológia elleni fellépésre is: 

A teljes lakosság egyharmada az utcán is tüntetne az antiszemitizmus ellen, az "elit" kétharmada pedig aláírna egy ilyen tartalmú petíciót.