Ivó, Milán
EUR 384,65 Ft
USD 364,19 Ft
5 °C
26 °C

Egymillióan tüntettek Chilében

000 1LQ966
2019.10.26. 07:37

Egymillió ember tüntetett Chile fővárosában Santiago de Chilében, radikális reformokat követelve pénteken, írja az MTI. Így nézett ki a tömeg felülről:

Video of the protests that happened today on Chile. Over 1 million people against inequality and looking for a better quality of life. from r/BeAmazed

A tüntetés békésnek indult, végül mégis rendőri összecsapás lett belőle, akik könnygázt és vízsugárt is bevetett a demonstrálók ellen, írja a CNN. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága tervezi, hogy egy egységet küld az országba, hogy kivizsgálja a folyamatos halálos összecsapások hátterét. Chilében ugyanis egy hete  tartanak a tüntetések, amik gyakran zavargásokba torkolltak, és  eddig 19 ember halálát okozták.

A hadsereg közölte, hogy az éjjel 11 és hajnali 4 óra közötti  kijárási tilalom továbbra is érvényben marad a fővárosban.

Az egy hete tartó tüntetési hullámot a metrójegy árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas árai miatt.

Chile Latin-Amerika egyik leggazdagabb, de egyben legegyenlőtlenebb országa.

A chilei helyzetről ebben a cikkben olvashat bővebben>>>.

(Borítókép: Tüntetők vonulnak Sanitago de Chilében 2019. október 25-én. Fotó: Pedro Ugarte/AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás