Nem kínai, hanem vietnámi lehet a halálkamion legtöbb áldozata

2019.10.26. 12:58

Elképzelhető, hogy többségükben vietnámi lehetett az a 39 áldozat, akik egy hűtőkonténerben akartak átszökni Belgiumból a tengeren Nagy-Britanniába, mondta vietnámi település lelkésze. A halálkamion útját egyikük sem élte túl, Zeebrugge-ből indulva már 10 órája lehettek –25 fokban, mire elérték a brit partokat.

A Reutersnek nyilatkozva a 300 kilométerre délre lévő Yen Thanh település katolikus papja állítja, több családdal is beszélt a környéken, akik aggódnak, hogy eltűnt szeretteik az áldozatok közt vannak. A településen az egész közösség gyászban van, mert úgy vélik, a kamionban meghaltak nagy része tőlük indult útnak.

A térség egyike Vietnám legszegényebb részeinek, egy embercsempészet ellen küzdő amerikai szervezet szerint a térségből minden évben számosan távoznak külföldre.

A pap szerint a halottak közt lehetnek a szomszédos Ha Tinh tartományból útnak indult emberek is. Mondta ezt a vietnámi állami médiára hivatkozva, ami szerint nyár végéig ebből a tartományból több mint 40 ezren keltek útra, hogy máshol keressenek munkát.

Bár az eddigi híradások szerint mind a 39 áldozat kínai volt, Peking ezt nem erősítette meg, a hét végére pedig több vietnámi család is felvette a kapcsolatot az indokínai ország londoni nagykövetségével, az Egyesült Királyságba indult, de eltűnt családtagjaik ügyében.

A nagykövetség pénteken közölte, hogy felvette a kapcsolatot a brit rendőrséggel annak a 26 éves vietnámi nőnek az ügyében, aki kedden késő este – néhány órával a kamion megtalálása előtt – kétségbeesett szöveges üzeneteket küldött a családjának arról, hogy nem kap levegőt és meg fog halni. A vietnami külügyminisztérium még nem nyilatkozott az áldozatok állampolgárságáról.

Az Egyesült Királyságban élő vietnámiakat képviselő, VietHome nevű szervezet az ügyben közel húsz, korábban eltűnt vietnámi fényképét adta át a rendőrségnek. A BBC eddig hat vietnámi családdal vette fel a kapcsolatot, ők szintén attól tartanak, hogy rokonaik a kamionban vesztették életüket. 

Egy korábban rendőrként dolgozó férfi szerint elképzelhető, hogy az áldozatok hamis, kínai útlevelekkel indultak az Egyesült Királyság felé, így azonosításuk még nehezebb lehet.

A brit rendőrség szerdán találta meg a 31 férfi és 8 nő holttestét, s az ügyben azóta több embert őrizetbe vettek. A szófiai külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki, amely szerint a Scania márkájú kamiont egy ír nő tulajdonában álló cég regisztrálta Várnában. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette, hogy Szófia együttműködik a brit hatóságokkal a tragédia vizsgálatában, de hozzátette, hogy a kamion nem lépett be Bulgáriába 2017-es regisztrációja óta.

Vizsgálat indult továbbá Belgiumban is, a nyerges vontató hűtőkonténerét ugyanis friss értesülések szerint a belga Zeebrugge kikötőjéből szállították komppal az Egyesült Királyságba. (MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport