Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Két medvetámadás is történt Romániában

2019.10.27. 22:09 Módosítva: 2019.10.27. 23:13

Két embert is medve támadott meg Romániában: egy embert Bákó megyében ölt meg egy állat, Beszterce megyében pedig szintén medve sebesített meg egy férfit – írja az MTI. 

Az egyik férfi a Bákó megyei Barsanesti határában található erdőben gombászott több társával együtt, amikor rátámadt egy medve. A férfi még a helyszínen belehalt a sérüléseibe, mielőtt a mentők odaértek volna.

A másik támadás szintén egy erdőben, a Beszterce megyei Simontelke mellett történt. A 39 éves férfi vaddisznóvadászaton vett részt hajtóként, amikor a szerencsétlen kimenetelű találkozás történt. Őt az arcán, a nyakán és a combján karmolta, illetve harapta meg a vadállat, sérülései nem életveszélyesek.

A medvék túlszaporodását először Székelyföldön észlelték, mostanra azonban Románia teljes területén gyakoribbá váltak az emberek és háziállatok elleni támadások. Ráadásul egyre szokatlanabb helyeken bukkannak fel az állatok.

Október közepén a Maros megyei Vámosudvarhelyen esett medvetámadás áldozatául egy horgász. Szombat reggel a Szeben megyei Medgyesen a főtér közelében bóklászott egy medve.

A populáció szabályozását célzó medvevadászatot még 2016-ban tiltotta be a Ciolos-kormány, azóta növekedik folyamatosan az állomány. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

Egy 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 között van a vadon élő medvék száma. Tavaly kiadtak egy a medvepopuláció megőrzésére vonatkozó akciótervet is, ami szerint ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból Románia területén az optimális egyedszám 4000 lenne.