84 éves bevándorlásellenes férfi lövöldözött egy francia mecsetnél

2019.10.28. 17:47 Módosítva: 2019.10.28. 18:49

Ketten megsérültek hétfő délután egy lövöldözésben a dél-nyugat franciaországi Bayonne mecsetjénél, írja az MTI. A feltételezett elkövetőt a rendőrség üldözőbe vette és az otthona közelében előállította – közölték rendőrségi források.

A gyanúsított egy égő benzines palackot is bedobott az imahelyre, amely kisebb robbanást okozott a rendőrség szerint.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint az elkövető egy 84 éves férfi, a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés képviselőjelöltje volt korábban.

Emmanuel Macron francia elnök határozottan elítélte a "megvetendő támadást". Twitter-üzenetében hangsúlyozta: sosem fogják eltűrni a gyűlöletet Franciaországban, és minden erőfeszítést megtesznek a muszlim lakosok védelmére, írja az MTI.

Macron a nap folyamán találkozott a franciaországi muszlimok szervezetének képviselőivel.

"Délután 3 óra 20 perckor egy férfi megpróbálta felgyújtani a bayonne-i mecset kapuját. A férfi rálőtt arra a két emberre, akik rajtakapták a kísérlet közben"

- közölte a helyi prefektúra. A közlemény szerint a férfi menekülés közben felgyújtott egy gépkocsit is. A két sérültet, egy 74 és egy 78 éves férfit súlyos sebesülésekkel a bayonne-i kórházba szállították. A 84 éves férfi Bayonne-tól 16 kilométerre lévő Saint-Martin-de-Seignanx-ban található otthonában házkutatást tartottak, a rendőrség biztonsági kordont vont a mecset köré.

Az ügyben a helyi bűnügyi rendőrség indított eljárást.

Frédérique Espagnac, a régió szocialista szenátora "határozottan elítélte a történteket, és támogatásáról biztosította a sebesülteket, családtagjaikat és a bayonne-i muzulmán közösséget".

Nem ez volt az első támadás a bayonne-i mecset ellen: 2017 augusztusban két Molotov-koktélt dobtak az imahelyre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport