A Kuciak-gyilkosság megbízói az újságíró holttestét is eltüntették volna

2019.10.29. 09:24

Megjelent a szlovák lapokban a Kuciak-gyilkosság kilencvenhárom oldalas vádiratának kivonata, melyből többek között kiderült, hogy Marián Kočner ellen a vád kettős bérgyilkosságban való bűnrészesség, írja a Körkép.sk.

A vádirat szerint Marián Kočner, akivel Kuciak sokat foglalkozott, nem talált terhelő információkat az újságíróra, ezért juthatott arra az elhatározásra, hogy Kuciakot meg kell ölni, hogy ne közöljön róla többé semmit. 

Az ügynek még négy vádlottja van. Alena Zsuzsová, Kočner közeli ismerőse, aki az első rendű közvetítő volt, Andruskó Zoltán, aki egy végre nem hajtott gyilkosság miatt tartozott Zsuzsovának, és közvetítő volt Zsuzsová és a gyilkosságot végrehajtó két másik vádlott között, Szabó Tamás, akiről először azt hitték, hogy ő követte el a gyilkosságot, de később kiderült, nem ő lőtt, hanem a segítő és sofőr volt, valamint Miroslav Marček, aki Szabó unokatestvére, ő lőtte le az újságírót és párját.

A vádirat szerint Zsuzsová 70 ezer eurót ajánlott Kuciak meggyilkolásáért, de mivel Andruskó korábbi gyilkosságok megszervezése miatt már elfogadott 20 ezer eurót, ezért csak 50 ezer eurót adott át. A vádiratban az olvasható, hogy Zsuzsová úgy adott megbízást, hogy Kuciaknak el kell tűnnie úgy, hogy a testét sosem találják meg. 

Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát tavaly februárban gyilkolták meg otthonukban. Az újságíró korrupciós ügyek feltárásán dolgozott. A gyilkosság miatt hatalmas tüntetések kezdődtek Szlovákiában, és Robert Kalinak belügyminiszter, valamint Robert Fico miniszterelnök is távozni kényszerült. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport