Bonifác
10 °C
17 °C

Ha megállapodnak az utódjáról, kész lemondani az iraki miniszterelnök

2019.10.31. 19:25

Október elején több mint kétszáz halálos áldozatot követelő tüntetéshullám kezdődött Irakban, ennek nyomására bejelentette Ádil Abdel Mahdi miniszterelnök, hogy hajlandó lemondani a posztjáról - írja az MTI. De csak azzal a feltétellel, ha az iraki parlamenti pártszövetségek megállapodnak utódjának személyéről.

Barhám Száleh iraki államfő azt mondta, hogy az előrehozott választásokra csak az új választási törvény alapján kerülhet sor, amelynek tervezete a jövő héten kerül a parlament elé.

Kapcsolódó

100 halott és 6000 sérült után elítélte az iraki elnök a tüntetők és sajtó elleni erőszakot

Száleh szerint kártérítést kell nyújtani az erőszakba fordult tüntetések áldozatainak és hozzátartozóiknak.

A miniszterelnök minél gyorsabb megállapodást szorgalmaz utódja személyéről, mert szerinte így lehet elkerülni a hónapokig tartó politikai káoszt.

Mahdit egy éve nevezték ki az iraki parlament élére a parlamenti pártszövetségek között zajló több mint féléves tárgyalások után, tehát a utód megnevezése most sem lesz egyszerű feladat. Mahdi kompromisszumos jelöltként jött szóba az iráni támogatottságú síita milicisták és az ugyancsak síita egyházi vezető Moktada az-Szadr közötti tárgyalások során, aki jelenleg a legnagyobb parlamenti pártszövetség vezére.

Az iraki biztonsági erők csütörtökön egy tüntetőt megöltek és többeket megsebesítettek, miután tízezrek folytatják a tüntetést a vallási szektákon alapuló hatalommegosztás és az országos szintű korrupció ellen.

Kapcsolódó

Száznál is többen haltak meg az iraki tüntetéseken

A bagdadi kormány hárítja a felelősséget, és jóléti intézkedésekkel próbálkozik. A tüntetők viszont vasárnap is folytatták a harcot.

A tüntetések kitörése óta már több mint 250 ember vesztette életét a kormányt támogató félkatonai csoportok és a tüntetők összetűzése során. Ez a tüntetéssorozat a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Husszein 2003-as bukása óta.