Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

„Gázkamra” lett Delhiből a légszennyezés miatt

2019.11.01. 19:09 Módosítva: 2019.11.01. 19:20

Közegészségügyi vészhelyzetet rendeltek el a hatóságok India fővárosában, Delhiben a hatalmas szmog miatt, írja a BBC. Több rendkívüli intézkedést is hoztak a légszennyezettség csökkentése érdekében, ami jelenleg egyes szinteken eléri az Egészségügyi Világszervezet által megszabott maximumszint húszszorosát. 

A város iskolái zárva maradnak egészen jövő keddig, minden építkezést leállítottak egy hétre, jövő hétfőtől pedig egyik nap csak a páros, következő nap csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek. Rengeteg munkahelyről hazaküldték a dolgozókat, hogy ne kelljen otthonról kimenniük a szmogba. 

Delhi főminisztere, Arvind Kejriwal szerint az egész város átalakult egy „gázkamrává”. 

Az iskolások között pénteken öt millió maszkot osztottak szét, Kejriwal pedig arra kérte a város lakosságát, lehetőleg mindenki használja minél többször ezeket. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy Angela Merkel indiai látogatásának fotóin is jól kivehető a háttérben a sűrű szmog.

Az adatok szerint a szálló por mértéke köbméterenként 533 mikrogramm a városban – az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egész napos átlagban ez az érték nem lehet több köbméterenként 25 mikrogrammnál.

A helyzet azonban nem új, a várost ugyanis évről évre ellepi november-december környékén a sűrű szmog, ennek pedig fő okozói a környező falvak parasztjai, akik elégetik a tarlót a földjeiken. Ezeket az égetéseket még a világűrből is látni lehet a NASA fotóin, ilyenkor ugyanis kétmillió gazdálkodó 23 millió tonna tarlót éget el 80 ezer négyzetkilométeren minden télen.

Komolyan ilyen környezetben akarjuk felnevelni a gyermekeinket? Senkit nem érdekel ez igazán, senki nem akar javítani a helyzeten

– panaszkodott egy helyi lakos a BBC-nek. Az égetések miatt a levegőbe kerülő szálló por szemcséi egyébként el tudnak jutni egészen a tüdőig, a kisebbek pedig akár a vérkeringésbe is bejuthatnak.