Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kémkedett, hát lelőtték

2019.11.02. 07:41

A jemeni síita húszi felkelők lelőttek egy amerikai felderítő drónt a Szaúd-Arábiával határos térségben. Jehia Szarea dandártábornok azt twittelte ki, hogy a ScanEagle típusú repülő szerkezet "kémkedett és ellenséges műveleteket végzett" Szaúd-Arábia Aszír tartománya közelében, amikor a felkelők levadászták. A tájékoztatásához fényképet nem mellékelt, írja az MTI.

Az amerikai légierő információja szerint a ScanEagle-t katapulttal indítják, értéke mintegy 3 millió dollár, húsz órát képes a levegőben tölteni.

Zach Harrell parancsnok, az Egyesült Államok közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság (CENTCOM) szóvivője hamisnak minősítette a felkelők bejelentését, de részleteket nem közölt.

Az Egyesült Államok évek óta drónokkal folytat hadjáratot az al-Kaida terrorszervezet legveszélyesebbnek tartott, jemeni ága ellen, amely számos merényletet kísérelt meg Nyugatra tartó légi járatokon, és magára vállalta a Charlie Hebdo című, szatirikus francia magazin párizsi szerkesztősége elleni 2015-ös támadást is.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború többnyire az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A háborúban emberek tízezrei haltak meg, milliók kerültek az éhhalál szélére.