Essexi halálkamion: 8 embert tartóztattak le Vietnámban

2019.11.04. 10:01

Vietnámban nyolc embert tartóztattak le az október 23-án megtalált brit halálkamion ügyében, írja a Sky News vietnámi rendőrségi közlésekre hivatkozva. A brit rendőrség szerint a bolgár rendszámú kamion hűtőkonténerében megtalált 39 ember valószínűleg mind vietnámi volt.

Két embert még pénteken tartóztattak le, a többit a kihallgatások után. A vietnámi hatóságok embercsempészetnek kezelik az esetet. Vietnámi tisztviselők DNS-mintákkal és személyi iratokkal vasárnap érkeztek Nagy-Britanniába, és közölték, mindenben segítenek a brit rendőrségnek, hogy az áldozatokat azonosítani tudják.

Egy Egyesült Királyságban élő vietnámiakat képviselő, VietHome nevű szervezet az ügyben közel húsz, korábban eltűnt vietnámi fényképét adta át a rendőrségnek. Egy helyi rendőr szerint elképzelhető, hogy az áldozatok hamis, kínai útlevelekkel indultak az Egyesült Királyság felé, így azonosításuk még nehezebb lehet. A hatóságok abban bíznak, hogy az ujjlenyomatok, fogak és DNS-minták, valamint a fotók alapján tudják majd azonosítani az áldozatokat.

Nagy-Britanniában eddig három embert vettek őrizetbe, egy 38 éves és egy 48 éves férfit, valamint egy 38 éves nőt, őket embercsempészetre szőtt összeesküvés és emberölés gyanújával tartották fogva, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de továbbra is gyanúsítottként tartják őket nyilván. A 25 éves észak-ír kamionsofőr, Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés miatt vádat emeltek. Ő november 25-én áll a londoni központi büntetőbíróság elé.

A 39 holttestet október 23-án hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A Scania típusú nyerges vontató, amelyet Robinson vezetett, Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit. A hatóságok szerint lehet, hogy a harmincegy férfi és a nyolc nő már akkor halott voltak, amikor a jármű elhagyta Belgiumot, hiszen Zeebrugge-ből indulva már 10 órája lehettek –25 fokban, mire elérték a brit partokat.

A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezi, és ennek tagja a kamionsofőr is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport