Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Edényekkel csörömpölve fogadták VI. Fülöp spanyol királyt

2019-11-03T191454Z 1383167946 RC1DE88061F0 RTRMADP 3 SPAIN-POLIT
2019.11.04. 16:01

Utcai tiltakozásokat tartottak Barcelonában a királyi család látogatása ellen. Az uralkodó egy hétfői díjátadóra érkezett a katalán fővárosba a családjával.

Már vasárnap este több százan tüntettek a hotel közelében, ahol VI. Fülöp megszállt feleségével és két lányával. A békés tüntetők

függetlenségi zászlókkal és áthúzott koronát ábrázoló transzparensekkel jelentek meg, sokan edényekkel csörömpölve fejezték ki nemtetszésüket a királyi család érkezése miatt.

A helyi hatóságok már korábban lezárták a környéket, kordont vontak az épület köré, és fokozták a rendőri jelenlétet. Ugyanígy tettek a barcelonai kongresszusi palotánál is, ahol a Girona Hercegnője Díjat adja át az uralkodó 35 év alatti, a kultúra, az oktatás, a tudomány és az üzleti élet területén kiemelkedő fiatal tehetségeknek.

A királyellenes akciók hétfőn is folytatódnak a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) nevű függetlenségpárti radikális mozgalom felhívására, amely több közterületen kihelyezett molinón hirdeti, hogy a spanyol királyt nem látják szívesen Katalóniában.

VI. Fülöp először látogatott Katalóniába azóta, hogy három hete a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés bűncselekményében bűnösnek találta és 9-13 év közötti börtönbüntetésekre ítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt a két évvel ezelőtt alkotmányellenesen megrendezett függetlenségi népszavazás miatt. 

Mint írtuk, Katalónia válsága újra kiéleződött a november 10-i spanyol előrehozott választások előtt. A börtönbüntetésekre válaszul fiatal tüntetők több estén is Hongkongot csináltak Barcelonából.

„A király jelenléte kampányesemény" – érvelt a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi párt a látogatás ellen, és a helyi választási bizottságtól kért állásfoglalást, valamint a díjátadó elhalasztását. A választási bizottság elutasította a beadványt, arra hivatkozva, hogy az uralkodónak nincs politikai hovatartozása, az eseménynek pedig nincs politikai tartalma.

A spanyol király elleni megmozdulások azóta ismétlődnek Katalóniában, hogy 2017 októberében televíziós beszédében ítélte el az alkotmányellenesnek minősített népszavazást, és kifejtette, hogy a katalán kormány „tudatosan és szándékosan" megsértette a törvényeket, aláásta a harmóniát és az együttélést a katalán társadalomban.

Az akkori, Carles Puigdemont vezette függetlenségpárti kormány szerint a király ezzel csalódást okozott a katalánoknak, akik emiatt nem tekintik uralkodójuknak, és nem látják szívesen VI. Fülöpöt.

(Borítókép: Albert Gea / Reuters)