Beismerte az USA uniós nagykövete, hogy egyezkedett az ukránokkal a Bidenék elleni nyomozásról

2019.11.05. 21:58

Gordon D. Sondland, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete kedden kibővítette az Ukrajnával kapcsolatos tanúvallomását, amelyet a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felmentési eljárása (impeachment) előtti vizsgálat során tett a törvényhozóknak – jelentette az MTI.

Ennek során immár elismerte szerepvállalását az ukránokkal folytatott egyeztetésekben.

Sondland kedden tartott újabb meghallgatásának leiratát még aznap nyilvánosságra hozta a képviselőház három bizottsága. A meghallgatás négyoldalas dokumentumából kiderül, hogy a nagykövet ezúttal elismerte szerepét az ukránokkal folytatott egyeztetésekben, bár ezt korábbi, szeptemberben tett tanúvallomásában tagadta.

Elismerte azt a - korábban szintén tagadott - tényt is, hogy egy magas rangú ukrán tisztségviselővel közölte: az ország nagy valószínűséggel nem kapja meg a katonai segélyt az amerikai kormányzattól, amennyiben nyilvánosan nem kötelezi el magát a Trump ügyvédje, Rudy Giuliani által kért vizsgálatok megindítása mellett.

A vizsgálatok Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi egyik elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit lett volna hivatott kivizsgálni. Ezt Donald Trump a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel még júliusban folytatott telefonbeszélgetésében vetette fel. 

Sondland beismerése előtt is nyilvánvaló volt, hogy a diplomata két társával együtt benne volt az egyezkedésben, erről ugyanis az impeachment-eljárás során csetüzenetek kerültek nyilvánosságra.

A mostani meghallgatásról készült leirat arról tanúskodik: Sondland nagykövet sokkal több új információt közölt a törvényhozókkal, mint a szeptemberi, mintegy 10 órán keresztül tartó első meghallgatásán. Szeptemberi meghallgatásán Sondland azt mondta: William B. Taylorral, Ukrajnában szolgálatot teljesítő amerikai diplomatával közölte, hogy Donald Trump egyértelműen kinyilvánította, hogy nem kér semmiféle ellentételezést Kijevtől a katonai segélyért cserében. Mostani, újabb meghallgatásán az EU-nagykövet már úgy fogalmazott: nem volt őszinte Taylorral, mert valójában tudta, hogy a katonai segélyért cserében Ukrajnától a Biden ügyében tartandó vizsgálatok megindítását várják.

Bővítette mondandóját Gordon D. Sondland az Andrej Yermakkal, az ukrán elnök tanácsadójával tartott, varsói megbeszéléseiről is. "Elmondtam neki, hogy addig nem folyósítjuk a katonai segélyt, amíg nem kerül sor arra a korrupció elleni harcról szóló nyilvános bejelentésre, amelyről akkor már hosszú hetek óta egyeztettünk" - idézte fel Sondland a varsói megbeszéléseit.

Elmondta a törvényhozóknak azt is, hogy a lengyel fővárosban a második világháború kitörésének évfordulós megemlékezésén részt vett Mike Pence amerikai alelnök megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a katonai segély esetleges felfüggesztésének ügyét.

Újabb meghallgatásán Sondland úgy fogalmazott: a kongresszus által megszavazott 391 millió dolláros katonai segély esetleges visszatartása "nem helyes", de hozzátette: nem tudja, hogy "ki, mikor és miért is függesztette fel e segély folyósítását". A képviselőházi bizottságok kedden nyilvánosságra hozták Kurt Volker volt ukrajnai különmegbízott korábbi meghallgatásának leiratát is.

A néhány napja új szakaszába lépett impeachmentről és annak tétjéről itt olvashat részletesebben  • Hírek
  • Támogatások