Eleonóra
-1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Iszonyú körülmények vannak egy boszniai menekülttáborban, az EU bezáratná

2019.11.05. 23:02

Az északnyugat-boszniai Vucjakban található menekülttábor azonnali bezárását kérte kedden az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja a táborban uralkodó rossz körülményekre hivatkozva – írja az MTI.

A menekülttábor egy korábbi szeméttelep területén található, és nincs sem áram-, sem vízszolgáltatás.

"A vucjaki ideiglenes befogadóközpont azonnali bezárását kértem" - mondta Johann Sattler, a boszniai EU-delegáció vezetője a Vucjakhoz közeli Bihacban tett látogatása során, ahol Una-Sana kanton hatóságaival találkozott. "Ez a helyiség nem megfelelő és elfogadhatatlan a higiéniai szempontokat tekintve, és még inkább az aknamezők közelsége miatt" - jelentette ki Sattler a Klix nevű boszniai hírportál szerint.

A Vucjakban tartózkodó migránsokat ellátó helyi vöröskereszt nemrég arra figyelmeztetett, hogy a helyszínen uralkodó körülmények csak romlottak a rossz időjárás beköszöntével.

A Horvátországgal határos Una-Sana kantonban tartózkodik a Boszniába érkező csaknem összes menekült, akiknek száma jelenleg mintegy 7000. A kantoni hatóságok októberben a Vucjakban tartózkodó menekültek azonnali áthelyezését kérték a központi boszniai kormánytól. Dragan Mektic védelmi miniszter a múlt kedden jelentette be a vucjaki befogadóközpont bezárását.

Az ENSZ korábban több alkalommal is arra figyelmeztetett, hogy súlyosbodhat abban a vucjaki táborban uralkodó humanitárius válság, amelyet egy régi szeméttelepen létesítettek, és amelyet aknamezők vesznek körül, valamint nincs sem vezetékes víz, sem áram. A tavalyi év óta mintegy 40 ezren érkeztek Bosznia-Hercegovinába annak érdekében, hogy onnan megpróbálják elérni a jómódú, nyugat- és közép-európai országokat.