Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Meghalt Jan Strásky, Csehszlovákia utolsó miniszterelnöke

2019.11.06. 23:37

Hetvennyolc éves korában meghalt Jan Strásky, Csehszlovákia utolsó miniszterelnöke, írja az MTI a CTK hírügynökség nyomán. A visszavonult politikus családjának közlése szerint Strásky Prágában halt meg szerdán, halálának okát nem ismertették.

Jan Strásky az 1989-es rendszerváltásig a csehszlovák állami bank hivatalnokaként dolgozott, és a szintén a pénzügyben dolgozó Václav Klaus baráti köréhez tartozott. Klausból a rendszerváltás után cseh miniszterelnök lett, majd javaslatára Strásky 1991 májusában a cseh kormány gazdasági reformokért felelős alelnöke lett.

Az 1992 júniusi parlamenti választások után, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Csehszlovákia  rövidesen szétesik, majd létrejön az önálló cseh és szlovák állam, Strásky elfogadta a miniszterelnöki posztot. Václav Havel lemondása után fél évig formálisan ő látta el a csehszlovák köztársasági elnök teendőit is. Később erre az időre élete "legnehezebb, legfelelősebb" időszakaként emlékezett.

Az 1993-ban megalakult önálló Csehországban barátja, Václav Klaus kormányaiban néhány évig közlekedési, illetve egészségügyi miniszter volt. Miután felhagyott az aktív politikával, egészen haláláig nagy szenvedélyének, a turizmusnak élt.