Összefognak brexitellenes pártok a brit választásra

GettyImages-1180634722
2019.11.07. 18:24

Választási megállapodást kötöttek a december 12-i brit parlamenti választás előtt a liberális demokraták, a Zöld Párt és a walesi Plaid Cymru, írja a BBC. A brexitet ellenző három párt arról egyezett meg, hogy összesen hatvan körzetben nem fog egymás ellen jelölteket indítani.

Walesben minden körzetben csak az egyik párt jelöltje indul, aki mögött próbálják összefogni a maradáspárti szavazatokat. Angliában a liberális demokraták és a zöldek között él a megállapodás.

Mindhárom párt támogat egy újabb brexitnépszavazást, és azt akarja elérni, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja.

Augusztus elején volt már egy időközi választás Wales déli részén, Brecon és Radnorshire körzetben, ahol a Plaid Cymru és a zöldek nem indítottak saját jelöltet, hanem a liberális demokrata Jane Dodds-t támogatták. Ő aztán le is győzte a konzervatívok jelöltjét.

A BBC hozzáteszi, hogy nem tudni, hány körzetben számíthat a decemberi választáson ez a szövetség.

A december 12-i előrehozott választásig vezető folyamatról, és a várható erőviszonyokról itt írtunk bővebben>>>

Borító és címlapkép: Heidi Allen liberális demokrata, Molly Scott Cato zöldpárti és Liz Saville-Roberts, a Plaid Cymru képviselői jelentik be a választási együttműködést Londonban. Chris J Ratcliffe/Getty Images Hungary