Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Dél-Korea befogadott két észak-koreait, akik lemészárolták 16 társukat, visszatoloncolják őket

2019.11.07. 09:32

A dél-koreai hatóságok hazatoloncoltak két észak-koreai halászt, miután kiderült róluk, hogy mielőtt Dél-Korea területi vizeire érkeztek, halászhajójuk fedélzeten meggyilkolták 16 matróztársukat, írja a szöuli országegyesítési minisztérium.

Az MTI szerint egy dél-koreai hadihajó szombaton bukkant rá egy csónakban a két, húszas éveiben járó észak-koreai halászra, a két Korea közti tengeri határtól délre. Megpróbáltak elmenekülni, de elfogták, majd egy közeli kikötőbe szállították őket. A nyomozás során kiderült, hogy mielőtt Dél-Koreába szöktek, a hajójukon megölték 16 matróztársukat. A tárca nem közölt részleteket a vérengzésről.

A két elkövetőt csütörtökön adták át észak-koreai hatóságoknak a két országot elválasztó demilitarizált övezetben fekvő Panmindzson faluban. Szöul előzőleg tájékoztatta kitoloncolási szándékáról Phenjant, akik beleegyeztek a bűnelkövetők visszafogadásába.

Szöul általában befogadja a hazájukból elszökött észak-koreai állampolgárokat, akik az elnyomás és szegénység elől menekülve Dél-Koreában akarnak letelepedni. Ebben az esetben azonban hatóságok úgy döntöttek, hogy hazatoloncolják a két halászt, mert súlyos bűncselekményeket követtek el, és ezért nem élvezhetik a dél-koreai kormány oltalmát.

Kapcsolódó

Mi visz rá arra valakit, hogy délről Észak-Koreába disszidáljon?

Több mint 30 ezer észak-koreai menekült át a diktatúrából Dél-Koreába. A hétvégén azonban pont fordítva, a phenjani reptérre érkezett egy dél-koreai férfi, aki az elzárt országban telepedik le.