Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Amerikai vadászbombázó leejtett egy gyakorlóbombát egy japán iskola mellett

2019.11.08. 10:23 Módosítva: 2019.11.08. 10:23

Egy F-16-os amerikai vadászbombázó leejtett egy nagy tömegű gyakorlóbombát Japán északi, Aomori prefektúrájában, ami egy iskola közvetlen közelében csapódott földbe, írja az MTI.

A 230 kilogrammos irányítható, robbanótöltet nélküli gyakorlóbombát helyi idő szerint szerda este ejtette el egy amerikai F-16-os gyakorlatozás közben. Az incidensben ugyan senkinek sem esett baja, de

a bomba egy falusi iskola közvetlen közelében csapódott földbe, ráadásul a területen működik egy üzem, ami a japán atomerőművek fáradt üzemanyagát dolgozza fel.

Mimura Singo, a prefektúra kormányzója pénteken tárgyalt az incidensről Kono Taro védelmi miniszterrel, és követelte, hogy addig ne szállhassanak fel harci gépek az Aomoriban lévő Miszava légitámaszpontról, amíg nem derül fény az incidens okára. A védelmi tárca tiltakozását fejezte ki az amerikai hadseregnél, amiért csütörtök reggel nem tájékoztatta a kormányt azt előző esti esetről.

Kono felhívta a figyelmet arra, hogy a bomba nagy tömegű volt, és nagyobb balesetet is okozhatott volna. A tárcavezető súlyosnak minősítette az incidenst. A nemzetvédelmi minisztérium helyszíni vizsgálatot indított.

A gyakorlóbomba ledobására kijelölt 7,66 négyzetkilométeres terület mintegy húsz kilométerre északra van az amerikai hadsereg és a japán önvédelmi erők által használt Miszava bázistól, a bombát pedig öt kilométerre találták meg a kijelölt területtől.

Az amerikai hadsereg elismerte, hogy a bomba a kijelölt körzeten kívülre esett, ezért felfüggesztették a gyakorlatozást.  • Vennék
  • Hírek