Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Holtan találták a szíriai fehérsisakosok alapítóját

2019.11.11. 13:03

Holtan találták Isztambulban James Le Mesurier-t, a Szíriában önkéntesen tevékenykedő fehérsisakos mozgalom társalapítóját − írta meg a Skynews.

Le Mesurier feleségével volt Törökországban, és a szállása előtt, az utcán fekve találták meg, amíg felesége fent aludt. A lakás biztonsági kameráinak tanúsága szerint senki nem járt a lakásban az éjszaka folyamán. Felesége elmondása alapján a férfi már régóta szedett altatókat és más gyógyszereket, mert a nagy stressz miatt nem tudott rendesen aludni. A török rendőrség álláspontja szerint a férfi kizuhanhatott az ablakon. Halála már csak azért is nagyon furcsa, mert a férfit − aki korábban a brit hírszerzésnek dolgozott − a múlt héten kémkedéssel vádolta meg az orosz külügyminisztérium.

A minisztérium a Twitteren brit ügynöknek, MI6-snek nevezte Le Mesurier-t, aki szerintük már a koszovói háború alatt kapcsolatban volt egyes terrorista csoportokkal. 

James Le Mesurier 2014-ben alapította a fehérsisakos mozgalmat, amely a Szíria Ellenzéki Erők által irányított területein dolgoznak. A damaszkuszi kormányzat és szövetségesei a felkelők támogatóinak tekintik őket, míg az Egyesült Államok és több nyugat-európai kormány pozitívan ítéli meg tevékenységüket. Az önkéntesek főleg orvosi segítségnyújtással és bombázások utáni mentéssel foglalkoznak, akik tevékenységükkel több száz civil életét mentették meg, amiért 2016-ban alternatív Nobel-díjat kaptak.