Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Több ezer állatot telepítenek át Zimbabwéban a pusztító aszály miatt

2019.11.11. 21:34

A hatalmas aszály miatt több ezer vadon élő állatot telepítenek át Zimbabwe egyik rezervátumából más nemzeti parkokba. Ez az ország történetének eddigi legnagyobb áttelepítése, írja az MTI.

2000 impalát, 600 elefántot, 50 bivalyt, 40 zsiráfot, két oroszlánfalkát és afrikai vadkutyákat

szállítanak át az ország délkeleti részén fekvő Save Conservancy rezervátumból három másik védett területre, ahol kevésbé súlyos a helyzet.

Az akció az esős évszak kezdetével, várhatóan november közepén indul, amikor kizöldülnek a rétek és a fák a csapadékosabb rezervátumokban.

Kelet-Afrika többi részéhez hasonlóan Zimbabwét is már évek óta aszály sújtja, amit súlyosbít a klímaváltozás is. A térségben a sokévi átlagnál magasabb a hőmérséklet, csapadék csak ritkán és egyenlőtlenül fordul elő.

Nehéz a helyzet Zimbabwe legnagyobb természetvédelmi területén, az északnyugaton fekvő Hwange Nemzeti Parkban is, ahol az utóbbi két hónapban legalább 120 elefánt pusztult el, mert nem talált élelmet és ivóvizet. A nemzeti park artézi kutakból próbálja feltölteni az itatókat, ezért akár 400 méter mélyre is lefúrnak.

A szomszédos Botswana után Zimbabwéban él a világ második legnagyobb elefántállománya, 84 ezer példány. Szakértők szerint ez 28 ezerrel több, mint amennyi eltartására az ország alkalmas.

Kapcsolódó

Ha elérkezik a nap, akkor egyszer csak nem jön több víz a csapból

Fokváros lehet az első igazán nagy város a világon, ahol elfogy az ivóvíz. Napi másfél perc zuhanyt ajánlanak, és azt várják a lakosoktól, hogy a vécéket is minél ritkábban húzzák le. Minden intézkedés ellenére azonban közelít a rettegett Nulladik Nap. A múlt héten már katasztrófa sújtotta területté nyilvánították az ország egy részét.