Megérkezett Mexikóba Evo Morales

2019.11.12. 19:11 Módosítva: 2019.11.12. 19:20

Megérkezett kedden Mexikóba Evo Morales volt bolíviai elnök, aki Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint menedéket kapott az országban.

2019-11-12T181445Z 1599430748 RC2U9D9YJHML RTRMADP 3 BOLIVIA-ELE
Fotó: Luis Cortes / Reuters

Morales helyi idő szerint körülbelül kora délelőtt érkezett meg egy mexikói kormányzati repülőgéppel, ami hétfő este indult el Bolíviából, és rövid kitérőt tett Paraguayban. A volt bolíviai elnököt Ebrard fogadta a repülőtéren.

Ebrard egy fotót is posztolt a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében. Ebrard pár órával korábban jelentette be, hogy Morales politikai menedéket kért és kapott Mexikóban, mert úgy ítélték meg, hogy élete és testi épsége veszélyben van.

Mexikó kormánya közleményben magyarázta meg, miért adtak menedékjogoz Moralesnek. Ebben azt írják, Mexikó ajtaja nyitva áll azok számára, akik kénytelenek elhagyni országukat az életük és biztonságuk védelme érdekében. Morales telefonon hívta fel őket, és hivatalosan politikai menedékjogot kért, ők pedig humanitárius okokból és a vészhelyzetre való tekintettel megadták neki.

A szocialista Morales volt Latin-Amerika egyik legrégebb óta, 13 éve hatalmon lévő vezetője, és Bolívia első őslakos elnöke. Az országban már három hete igen komoly tüntetések és összecsapások  zajlottak , ellenzéki csoportok ugyanis azzal vádolták Moralest, hogy csalással hirdette ki magát győztesnek  az október 20-i elnökválasztás után . A tüntetők kezdettől a lemondását követelték.

Morales vasárnap bejelentette, lemond tisztségéről , hogy enyhítsen az erőszakhullámon, amely az októberi, vitatott elnökválasztás óta sújtja a dél-amerikai országot. Kirohant viszont a szerinte  ellene folytatott "polgári puccs" ellen, és azt is mondta, megtámadták az otthonát is.

A kormány székhelyén, La Pazban és a keleti Santa Cruz városában üdvrivalgással fogadták Morales lemondását. A politikus azzal bőszítette fel a népet, hogy a hivatali idő korlátozása ellenére negyedszerre is elindult az októberi elnökválasztáson, amit végül meg is nyert, de aztán felmerült a csalás gyanúja. A lemondása éjszakáján hatalmas zavargások törtek ki Bolíviában, gyújtogatásokkal, fosztogatásokkal

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki vezeti az országot a következő választásokig. A szenátus második alelnöke, egy ellenzéki szenátor, Jeanine Ánez bejelentette, hogy ő vállalná a tisztséget. A bolíviai törvény értelmében az elnök és alelnök hiányában a hatalmat ideiglenesen a szenátus elnöke veszi át, de az is lemondott vasárnap este.  Az elmúlt napok eseményei miatt kedden távozott tisztségéből a bolíviai védelmi miniszter is.   • Tippek
  • Személyi kölcsön