Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Autópályát foglaltak el a katalán függetlenségpártiak Franciaországban, feloszlatták a tüntetést

2019.11.12. 12:12

Feloszlatta a rendőrség a francia autópályán rendezett katalán függetlenségpárti tüntetést, írja az MTI. A tüntetők még hétfőn vonultak fel és alkottak útzárat a spanyol-francia határátkelő, La Jonquera franciaországi oldalán, több mint ezren. 

Arra készültek, hogy három napig nem mozdulnak az autópályáról, ezért asztalokat, székeket is vittek magukkal, és letáboroztak.

A francia rohamrendőrök délelőtt a határ felé kezdték terelni a tömeget. Akik ellenálltak, illetve leülve tiltakoztak, azokat egyesével felemelve vagy a földön húzva távolították el a sztrádáról. Sajtóbeszámolók szerint az oszlatás során könnygázt alkalmaztak, 18 embert őrizetbe vettek a francia hatóságok.

A határ spanyol oldalán a katalán rendőrség hangosbeszélőn szólította fel a tüntetőket, hogy hagyják szabadon az autópályát, torlaszként otthagyott autóikat vigyék el, különben elszállítják. Ott egy tüntetőt vettek őrizetbe.

A demonstrációt szervező Demokrácia Cunami szeparatista csoport felhívására a tiltakozók közül többen átvonultak a pertúsi átkelő irányába vezető autóútra, hogy ott folytassák akciójukat. 

A mozgalom kedd délutánra a Baszkföld és Franciaország közötti határtelepülésre, Hendaiába is újabb tüntetést szervez tiltakozásként a katalán függetlenségi vezetők börtönbüntetése ellen, amelyet a legfelsőbb bíróság szabott ki rájuk a két éve alkotmányellenesen megrendezett elszakadási népszavazás miatt.

A tüntetők célja, hogy akciójuk hatására a nemzetközi közösség megértesse Spanyolországgal: az egyetlen lehetséges út az, ha leül tárgyalni a katalán konfliktus megoldásáról az autonóm közösség vezetésével. Az AP-7-es autópályán a határ mindkét oldalán egy napja szünetel a közlekedés, a forgalmat a hatóságok elterelték. A spanyol oldalon emiatt hétfőn óriási dugó alakult ki, mintegy 20 kilométeres volt a feltorlódott kocsisor.