Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Trump régi jó barátként fogadta Erdoğant a Fehér Házban

2019.11.13. 20:25

„Régi jó barátjának” nevezte a török államfőt Donald Trump amerikai elnök, aki szerda délután a Fehér Házban fogadta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt.

Erdoğan még Washingtonba érkezése előtt azt nyilatkozta, hogy egyetért Donald Trumppal a fennálló vitás kérdések megoldásának fontosságában. Trump a tárgyalások előtt a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: Észak-Szíriában tűzszünet van, Ankara és a kurdok vezette erők tiszteletben tartják az erre vonatkozó megállapodást. 

Trump elmondta, hogy Erdoğannal megvitatják Ankara orosz fegyvervásárlásait és Törökországnak az F–35-ös amerikai vadászrepülő-programból történt felfüggesztését is. Törökország Sz–400-as orosz légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról kötött szerződést Moszkvával, júliusban meg is kapta az első szállítmányt, de még nem aktiválta a rendszert.

Washington már korábban is nehezményezte az ügyletet, és válaszul befagyasztotta Ankara részvételét az amerikai F-35-ös harcirepülő-programban, vagyis nem ad el a törököknek F–35-ös vadászbombázókat. Az amerikai kormányzat amiatt aggódik, hogy a gépek lopakodó képességeivel kapcsolatos érzékeny információk a repülési adatokat folyamatosan monitorozó légvédelmi rendszeren keresztül az orosz hírszerzéshez kerülhetnek. 

Az újságírók megkérdezték Erdoğant arról az amerikai állampolgárról, az Iszlám Állam terrorszervezet egyik elfogott dzsihadistájáról is, akit visszaküldtek az Egyesült Államokba, de egyelőre Görögország és Törökország között rekedt. „Ha ott ragadt a határnál, az már nem a mi ügyünk. Mi továbbra is visszaküldjük őket” – fogalmazott a török elnök.  Törökország hétfőn kezdte meg az elfogott dzsihadisták kitoloncolását. (MTI)