Gyárfás
18 °C
35 °C

Nem jelöltek biztost, kötelezettségszegési eljárást indít a britek ellen az EB

2019.11.14. 22:30

Az Európai Bizottság felszólító levél elküldésével kötelezettségszegési eljárást indít Nagy-Britannia ellen, mert még mindig nem nevezte meg az új uniós bizottságba szánt biztosjelöltjét – írja az MTI.

Az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Királyság megsértette a szerződésekben foglalt kötelezettségeit. Miután bizottsági új elnöke, Ursula von der Leyen két felszólító levelet is küldött Westminsternek, a bizottság nem találta kielégítő válasznak azt, hogy „bocsánat, választás lesz, inkább nem jelölnénk egyelőre senkit".

Pontosabban, az Egyesült Királyság levelében azt írta: nincsen abban a helyzetben, hogy javaslatot tegyen új biztosjelölt személyére a közelgő, december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választásokra való tekintettel.

A kialakult uniós ítélkezési gyakorlatnak megfelelően egy tagállam nem hivatkozhat a nemzeti jogrendszerében fennálló rendelkezésekre az uniós jogból eredő kötelezettségek be nem tartásának igazolására. 

Az Egyesült Királyságnak legkésőbb november 22-ig kell válaszolni az uniós bizottság felszólítására, illetve orvosolnia kell az elmaradást. A rövid határidőt az indokolja, hogy a következő Európai Bizottságnak minél előbb hivatalba kéne lépnie.

Ha az Egyesült Királyságot november 22-ig nem nyújtja be észrevételeit, a bizottság indokolással ellátott véleményt bocsáthat ki, a következő szintre emelve ezzel a kötelezettségszegési eljárást.

Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság november elsején lépett volna hivatalba, azonban ezt három - a magyar, a román és a francia - biztosjelölt európai parlamenti elutasítása miatt el kellett halasztani. A jelenlegi cél december elseje, bár a britek miatt ez a dátum tovább csúszhat.

A teljes biztosi testületről még az Európai Parlament plenáris ülésének is szavaznia kell. Információk szerint az uniós jogászok között megoszlik a vélemény arról, hogy a a brit biztos jelölése nélkül az EP szavazhat-e az új uniós bizottság összetételéről. Ha arról születik döntés, hogy szükséges a brit jelölés, további csúszás várható. Ha azonban minden a tervek szerint halad, akkor a parlamenti szavazásra november 27-én kerülhet sor.

A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a biztosi testület jelenlegi tagjai maradtak a posztjukon ügyvivőként.