Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Újabb halálos áldozata van a bolíviai zavargásoknak, közben az USA elismerte az átmeneti elnököt

2019.11.14. 05:35

Újabb halálos áldozata van a bolíviai zavargásoknak; helyi idő szerint szerda este agyonlőttek egy húszéves férfit Yacapaniban, Santa Cruztól nem messze, írja az MTI. A férfi Evo Morales volt elnök hívei és a rendőrség közötti összecsapásokban halt meg. "Halálos lövést érte a fején" - mondta Jhonny Guzmán helyi orvos az ottani sajtónak.

Ezzel hétre emelkedett az október 20-i elnökválasztást követően az országon végigsöprő erőszakhullám halálos áldozatainak száma.

Evo Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról, miután a rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokra derített fényt az október elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Morales 2006 óta állt az ország élén, és ő volt Bolívia első őslakos államfője. Lemondását követően Mexikóban kért és kapott menedéket, de szerdán bejelentette, hogy kész a lehető leghamarabb hazatérni.

Közben az Egyesült Államok elismerte Jeanine Ánezt Bolívia átmeneti elnökének, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter gratulált az új vezetőnek - jelentette be szerda esti közleményében az amerikai külügyminisztérium.

A közleményben az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: "az Egyesült Államok üdvözli Jeanine Ánez szenátort, aki elvállalta, hogy ideiglenes államfőként Bolívia alkotmányát és az Amerika-közi Demokratikus Chartát tiszteletben tartva átvezeti nemzetét a demokratikus átmenet időszakán". Az Amerika-közi Demokratikus Charta a közép- és dél-amerikai államokat tömörítő Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) alapvető demokratikus elveket lefektető alapszabályzata.

Rövid közleményében Mike Pompeo hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok örömmel működik együtt az Amerikai Államok Szervezetével, Bolívia alkotmányos intézményeivel és a bolíviai néppel is a szabad és tisztességes választások mielőbbi megtartása érdekében.

"Minden felet arra szólítunk fel, hogy az elkövetkező hetekben óvja a demokráciát, és tartózkodjék az erőszaktól" - fogalmazott a külügyminiszter.

Bolíviában október 20-án elnökválasztás volt, amelyen ismét a 2006 óta hatalmon lévő Evo Morales lett az elnök. A bolíviaiak jó része szerint a választások nem voltak tisztességesek, és az AÁSZ is számos szabálytalanságról és csalásról számolt be. A zavargásokba fulladt elégedetlenség nyomán Morales vasárnap lemondott, majd Mexikóban kapott menedéket. Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát, és szerdán az elnöki palotában mondott beszédében bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új elnökválasztást akar.

Az ideiglenes államfő leszögezte azt is, hogy Bolíviában nem történt államcsíny, és az országnak maga mögött kell hagynia az általa totalitáriusnak minősített Morales-rendszert.