Megtámadhattak egy hongkongi minisztert Londonban

2019.11.15. 14:31

Nyomozásba kezdett a londoni rendőrség a hongkongi igazságügyi miniszter feltételezett megtámadása miatt, írja az Euronews.

Csütörtök este látogatott a brit fővárosba Teresa Cheng miniszter a hongkongi helyzet rendezése kapcsán, az utcán viszont körülvette őt egy csapatnyi tüntető, akik „gyilkosnak” és „szégyenletesnek” nevezték őt. A közösségi médiában megjelent videók szerint Cheng később a földre esett, de azt nem tudni, hogy magától esett el, vagy lelökték volna a földre.

A londoni rendőrség annyit írt, hogy „egy nőt karsérülésekkel szállított kórházba a Londoni Mentőszolgálat”, és jelenleg nyomoznak a körülmények kiderítése érdekében, de egyelőre nem tartóztattak le senkit az ügy kapcsán. 

Kína londoni nagykövetsége szerint Chenget szándékosan szorította a földre „több tucat Kína-ellenes és függetlenségpárti” tüntető. A követség nagyon felháborodott az eseten: „Ezt az akciót el kell ítélnie nemcsak az egész kínai népnek és a hongkongi honfitársainknak, de az egész brit nyilvánosságnak, és egyhangúan a nemzetközi közösségnek is”, írják nyilatkozatukban. 

A csütörtök esti tiltakozás szorosan kapcsolódik a hónapok óta zajló hongkongi tüntetésekhez, amelyek az utóbbi napokban egyre élesebb fordulatot vettek: éles lőszerrel meglőttek egy tüntetőt a hatóságiak, megbénult a közlekedés, az iskolákat bezárták, és a demonstrációkat kivéve lassan teljesen leáll az élet a városban. A tüntetések pedig hatással lehetnek a november végi helyhatósági választások eredményére is, ahol a demokrácia-pártiak több posztot is elvihetnek a kormányzó Peking-pártiaktól.  • Tippek
  • Babaváró hitel