Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Trump büntetéssel sújtja a kubai belügyminisztert és fiait

2019.11.17. 10:05

Szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok a kubai belügyminisztert, akit nemcsak a kubai jogsértésekért tart felelősnek, hanem összefüggésbe hozza az emberi jogok durva megsértésével Venezuelában is. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményében tájékoztatott a Julio César Gandarilla Bermejo elleni büntetőintézkedésekről, írta az MTI.

Az amerikai hatóságok szerint a kubai miniszter felelős a durva venezuelai jogsértésekért. Washington büntetőintézkedésekkel sújtja a kubai belügyminiszter két fiát is: apjukhoz hasonlóan ők sem léphetnek az Egyesült Államok területére.

Donald Trump amerikai elnök keményebb politikát folytat Kuba irányában, mint elődje, Barack Obama, aki több fontos lépét tett az ellenséges kubai-amerikai viszony rendezése érdekében. Trump szigorította a többi között a szigetország elleni kereskedelmi szankciókat, korlátozta az amerikai állampolgárok kubai útjait. Nemrégiben egy sor intézkedést hozott a törékeny kubai gazdaság ellen, amely amúgy is bajba került a venezuelai válság miatt.

Október végén az amerikai kormány megtiltotta, hogy amerikai légitársaságok Havannán kívül más kubai városokba is indítsanak járatokat. Néhány nappal korábban pedig megvonta Kubától a hozzáférését a kereskedelmi célú repülőjáratokhoz, és több kubai árucikk behozatalát is megtiltotta.