Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Az amerikai kormány szembemegy a nemzetközi joggal a ciszjordániai zsidó telepek ügyében

2019.11.18. 22:16

Az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – jelentette be hétfőn tartott sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki ezzel az amerikai kormány 1978 óta, vagyis 41 éve fennálló álláspontját módosította az ellenkezőjére. Pompeo hozzátette, hogy Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Mint fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni – jelenti az MTI.

Elemzők a bejelentéssel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok korábban évtizedeken keresztül, 1978 óta – az ENSZ-határozatoknak megfelelően – törvényellenesnek ítélte a zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. A szóban forgó területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, és követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja.

Pompeo beszélt a hongkongi helyzetről is, megerősítve Washington korábbi álláspontját, miszerint az amerikai kormányzat aggódik az erőszak elszabadulása miatt. Pompeo hangsúlyozta, a Kínai Kommunista Pártnak tartania kell magát a Hongkongról született egyezményhez, és biztosítania kell az ott élők szabadságjogait. Egyúttal sürgette Pekinget, hogy tegyen egyértelmű lépéseket a tüntetők gondjainak orvoslása érdekében.

Iránról is szólt: Washington megszünteti a fordói atomlétesítményre vonatkozó szankciók alóli felmentést, illetve továbbra is figyelemmel kísérik az Irán több nagyvárosában zajló tüntetéseket.