Ambrus
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Egyetlen ellenzéki sem jutott be a fehérorosz parlamentbe

2019.11.18. 10:04

Egyetlen ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson, amelyen az ellenzék szerint tömeges csalások történtek, írja az MTI.

A választási bizottság honlapján hétfő reggel közzétett eredményekből ítélve kizárólag a volt szovjet köztársaságot 25 éve vezető Alekszandr Lukasenko államfővel szövetséges pártok jelöltjei kerültek be a törvényhozásba.

A 2016-ban tartott parlamenti választáson húsz év óta először két ellenzéki jelöltet is megválasztottak, ezúttal azonban egyikük sem indulhatott. Mikalaj Sztatkevics ellenzéki vezető szerint a választási eredmények már rég eldőltek, a hatóságok válogatták ki a megfelelőnek tartott képviselőjelölteket.

Fehéroroszországban választáson nem lehet hatalomváltást elérni

- mondta Sztatkevics.

A részvételi arány 77 százalékos volt.

Ligyija Jermosina, a központi választási bizottság elnöke hétfő reggeli sajtótájékoztatóján arra helyezte a hangsúlyt, hogy milyen ismert emberek kerültek be a parlamentbe. Említette köztük Marija Vasziljevicset, a tavalyi országos szépségverseny győztesét és Lilija Ananics volt tájékoztatási minisztert.

AZ ELLENZÉK TÖMEGES CSALÁSOKRA PANASZKODOTT. MEGFIGYELŐK MÁR A VÁLASZTÁS KEZDETE ELŐTT VILÁGOSSÁ TETTÉK, HOGY A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYRA VONATKOZÓ KORLÁTOZÁSOK ÉS A MÉDIA FELETTI ÁLLAMI ELLENŐRZÉS ELEVE KIZÁRJA IGAZSÁGOS VÁLASZTÁSOK MEGTARTÁSÁT.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több mint 400 megfigyelőt küldött az eseményre. A három évvel ezelőtti parlamenti választás után az EBESZ számos szabálytalanságot állapított meg, és átláthatatlannak találta a voksolás menetét.

Fehéroroszországban a teljes hatalom Alekszandr Lukasenko kezében van. Az államfő szavazata leadásakor bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson.

Ha a társadalomnak nem tetszik, hogy az elnök szervezi meg (a szavazást), jövőre választhat újat, én nem ragaszkodom hozzá

- mondta Lukasenko. A 65 éves politikus ötödik megbízatása 2020-ban jár le.

Fehéroroszország hagyományosan az Oroszországgal szoros összefonódást hirdető politikai irányvonalat követi. Minszk és Moszkva 1999-ben uniós szerződést is kötött a politikai és gazdasági integráció elmélyítéséről. Az utóbbi években azonban Lukasenko igyekezett rendezni országa kapcsolatait az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal is. A fehérorosz elnök 2016 óta először tett hivatalos látogatást idén november 12-én egy európai uniós tagállamban, Ausztriában, miután megszüntették az országával szemben elrendelt szankciókat.