Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Egy kínai vadász elkapta a bubópestist, mert vadnyulat evett

2019.11.18. 11:05

Huszonnyolc ember került karanténba a Kína északi részén lévő Belső-Mongólia tartományban, miután egy vadásznál vasárnap bubópestist diagnosztizáltak – írja a CNN

A kínai állami hírügynökség jelentése szerint a vadásznál azután jelentkeztek a bubópestis tünetei, hogy elkapott és megevett egy vadnyulat. 

Novembert 12-én azt jelentették be a kínai hatóságok, hogy két embert tüdőpestissel kezelnek kórházban, ugyanakkor a vadász fertőzöttségének ehhez nincs köze. 

Kezelés nélkül bubópestis esetén 50 százalékos, a tüdőpestisnél pedig 100 százalékos a halálozási arány.

Kínában legutóbb 2017-ben regisztráltak pestisfertőzést, mely halálos kimenetelű volt. Az utóbbi évtizedekben azonban a betegség nagyon ritkán ütötte fel a fejét a távol-keleti országban.

A pestis tüdőt megfertőző változata többnyire légi úton terjed, cseppfertőzéssel, de ha idejében észlelik, antibiotikumokkal hatékonyan kezelhető.

A bubópestis során a nyirokcsomók fájdalmasan megdagadnak, ezek a névadó bubók, amelyek elsősorban a lágyékon, a hónaljban és a nyakon jelennek meg. Nagyjából a betegség harmadik napjára a fertőzött ember láza felszökik, hasmenése lesz, hányni, esetleg vérezni kezd, majd önkívületi állapotba kerül – írja a fekete halálnak is nevezett betegségről a Wikipédia