Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Az oroszok visszaadják a kercsi incidens után lefoglalt ukrán hajókat

GettyImages-1065065128
2019.11.18. 14:29

Nincs köze az illetékes nemzetközi bíróság ítéletéhez annak, hogy Oroszország visszaszolgáltatta  az ukrán haditengerészetnek a tavaly november 25-i kercsi incidens során lefoglalt három hajót – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában, írja az MTI.

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság május végén kihirdetett ítélete szerint Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie az incidens során elfogott tengerészeket, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hajót is.

A 22 elfogott ukrán tengerész és két biztonsági tiszt szeptemberben térhetett haza, de a három hajót csak hétfőn szolgáltatta vissza Oroszország a Fekete-tenger nemzetközi vizein, a Krím félsziget keleti részén található Takil-foktól mintegy 30 kilométerre. Az orosz külügyminisztérium a történtekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy Moszkva a három hajót továbbra is tárgyi bizonyítéknak tekinti az ukrán flotta által elkövetett "tiltott határátlépés" ügyében.

A diplomáciai tárca hétfőn kiadott közleményében leszögezte, hogy Oroszország a saját törvényei, a kétoldalú egyezmények és a nemzetközi jog alapján a jövőben is keményen fel fog lépni a határain elkövetett "provokációkkal" szemben, egyebek között a hajózás biztonságának szavatolása érdekében. Az orosz dokumentum szerint az előző kijevi vezetés az egy évvel ezelőtti "provokáció" elrendelésével nemcsak az orosz szuverenitás ellen, hanem a veszélynek szándékosan kitett és jogsértésre kényszerített ukrán állampolgárok - a három hajó legénysége - ellen is bűncselekményt követett el.

A tengeri határincidens az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre történt. Az orosz parti őrség a Fekete-tengeren tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó és a megállási felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, majd elfoglalta azokat. Az elfogott 24 fős legénység ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított. A 22 ukrán tengerész és két biztonsági tiszt idén a szeptember 7-i orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadult.

A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szoros közelében történt incidens miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat szabott ki több orosz tisztségviselőre.

Moszkva korábban kifejezte szándékát, hogy a hajókat a "normandiai négyek" – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – december 9-re tervezett csúcstalálkozója előtt adja vissza, anélkül hogy ezt összekapcsolná a diplomáciai eseménnyel.

Peszkov hétfőn kijelentette, hogy befejező szakaszához érkezett a decemberi csúcs előkészítése, amelynek kilátásaival kapcsolatban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Ez volt az első alkalom, hogy a másik három részvevő után Moszkva is hivatalosan elfogadottként említette meg ezt a dátumot.