Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Trump újabb találkozót akar Kim Dzsongunnal

2019.11.18. 12:48

Elutasítóan reagált Észak-Korea hétfőn Donald Trump amerikai elnök felvetésére egy újabb csúcstalálkozóról: Phenjan leszögezte, hogy nem áll érdekében több olyan találkozót tartani Washingtonnal, amely semmiféle haszonnal nem jár számára. Miután az Egyesült Államok a hét végén úgy döntött, lemondja a Dél-Koreával tervezett közös hadgyakorlatát, Trump egy Twitter-üzenetben sürgette Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt, hogy „cselekedjen gyorsan, és hozzák tető alá a megállapodást". Az amerikai elnök egy újabb személyes találkozóra is célozgatott: azt üzente Kim Dzsongunnak, hogy „hamarosan találkozunk".

Észak-Korea: Az Egyesült Államok csak időt akar nyerni

Az MTI a KCNA phenjanu hírügynökségre hivatkozva azt írja: bár tavaly június óta Észak-Korea és az Egyesült Államok három csúcstalálkozót tartott, és egyéb megbeszéléseket is folytatott,nem javultak különösebben a két ország kapcsolatai, és az Egyesült Államok csak időt akar nyerni a maga javára, véli a phenjani külügyminisztérium egyik tanácsadója.

A KCNA pár órával korábban arról adott hírt, hogy Kim Dzsongun személyesen felügyelte az észak-koreai hadsereg mesterlövészeinek ejtőernyős gyakorlatát. Az észak-koreai vezető kijelentette: „legyőzhetetlen hadsereget" akar létrehozni.

Észak-Korea az utóbbi hónapokban több rakétatesztet és más, a katonai erejét fitogtató akciót hajtott végre. Október elején amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló szerint az egyeztetés az Egyesült Államok korábbi hozzáállása miatt fuccsolt be.

Észak-Korea a múlt héten közölte: Washington azt javasolta, hogy decemberben folytassák a megrekedt tárgyalásokat a phenjani atomprogramról, de Kim Mjong Gil nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy elfogadják-e ezt a javaslatot. Azt közölte, hogy országának nem áll érdekében olyan tárgyalásokat folytatni, amelyeknek csak az a céljuk, hogy időt nyerjenek velük, ahelyett, hogy a lehetséges megoldásokról beszélnének.