Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Vissza szeretne térni Ausztriába egy terroristafeleség

2019.11.18. 11:46

Újabb terroristafeleség szeretne visszatérni Ausztriába. A hétfői osztrák sajtó értesülései szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik afgán tagjához férjhez ment nő jelenleg egy észak-szíriai fogolytáborban tartózkodik, és az osztrák diplomácia segítségét kéri - írja az MTI.

A nő - akinek nevét nem árulták el, az osztrák sajtó elnevezte Anitának - egy Bécs környéki faluban nőtt fel; 15 éves volt, amikor beleszeretett az Ausztriában élő afgán menedékkérőbe. A férfi az Iszlám Állam fanatikus híve volt, és Szíriába ment, hogy részt vegyen a harcokban.

Anita titokban követte szerelmét; Törökországon keresztül az Iszlám Állam akkori fővárosába, Rakkába szökött, ahol összeházasodtak. A férjet a harcok során a kurdok elfogták, és kitoloncolták Bagdadba; jelenleg ott várja az ellene lefolytatandó bírósági eljárást. Anita terhesen menekült; fia már az Észak-Szíriában lévő, az Iszlám Állam tagjainak feleségei számára létesített kurd fogolytáborban, Camp Rojban született.

Anita most 20 éves, két éve lakója a fogolytábornak, ahol 48 országból összesen 1400 foglyot őriznek. Anita egy osztrák újságírónak beszélt arról, hogy szeretne hazamenni: "Szeretnék visszatérni Ausztriába, már csak a fiam miatt is; ő csak a fogolytábort ismeri; szeretném, ha normális élete lenne, megismerné a nagymamáját, és óvodába járna" - mondta.

Az osztrák diplomáciától mindeddig nem kapott segítséget; és bár tisztában van azzal, hogy hazatérése után bíróság elé állítanák, úgy véli, nem követett el bűncselekményt. "Az Iszlám Állam harcosának feleségeként a házat sem hagyhattam el. Az IÁ által elkövetett atrocitásokról, a lefejezésekről és a tömeges erőszakról semmit sem hallottam" - mondta."Már nem tudtam támogatni ezt az ideológiát és a népirtást".

Az osztrák külügyminisztérium szóvivője, Peter Guschelbauer azt mondta: hivatalos adataik szerint még két osztrák nő, három gyermekük és egy osztrák férfi van kurd fogságban. Ugyanakkor azt is mondta, nem lehet kizárni, hogy még többen tartózkodnak az egykori háborús területeken; legutóbb például húsz osztrák származású gyermekről is érkeztek híresztelések.

A sajtóban megemlítik egy másik asszony esetét is. A bécsi Sabina S. 2014-ben, 15 évesen csatlakozott a terrorszervezethez; barátnőjével, Samra K.-val csecsen barátaikat követték Szíriába. A Baghuzért folytatott harcokban Sabina eltűnt, valószínűleg meggyilkolták - bár erről eddig nem sikerült bizonyosságot szerezni. Két gyermeket hagyott maga után; a három és az egyéves kisfiúkat időközben nagyszüleik hazavitték Bécsbe.