Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Putyin: Egyes kelet-európai országok pár év múlva kiléphetnek az EU-ból

2019.11.20. 18:11

Oroszország senkit sem akar megtámadni, az „orosz fenyegetés" puszta kitaláció - jelentette ki  Vlagyimir Putyin  egy moszkvai nemzetközi befektetői tanácskozáson.

Az MTI beszámolója szerint az orosz elnök azt mondta:

Függetlenül az Ukrajnával kapcsolatos összes problémától, a Krím és a Donyec-medence körüli spekulációktól, mindenki tökéletesen tisztában van vele, hogy Oroszország senkit sem szándékozik megtámadni.

Putyin szerint az „orosz fenyegetés" azok kitalációja, akik nyerészkedni próbálnak és előnyökhöz jutni az Oroszország elleni küzdelem előőrsének szerepében. Azt mondta, hogy a jelentősebb európai országok vezetői ezzel tisztában vannak. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU- és NATO-tagállamok lakosságszám, valamint a gazdasági és a katonai potenciál tekintetében messze felülmúlják Oroszországot.

Nem tudja, hogy Zelenszkij mennyire képes javítani a délkelet-ukrajnai helyzeten

A kérdésre, hogy milyen viszonyban áll Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Putyin azt mondta, hogy semmilyenben, mert még csak telefonon beszélt hivatali partnerével, aki megítélése szerint „rokonszenves és őszinte ember lehet".

Úgy véli: Zelenszkij valóban javítani akar például a délkelet-ukrajnai helyzeten, de nem tudja, hogy mennyire „képes" ezt megtenni. Méltatta, hogy a Donyec-medencei demarkációs vonalon három szakaszon sikerült csapatszétválasztást végrehajtani.

A két elnök a tervek szerint személyesen is találkozik december 9-én, a „normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetőinek párizsi csúcstalálkozóján.

Putyin a moszkvai fórumon kifejezte reményét, hogy a Donyec-medencei „szürke zónába" nem térnek vissza ukrán fegyveresek, de egy ilyen fejleményre a két szakadár „népköztársaság" megfelelő választ adna.

Egyes kelet-európai országok kiléphetnek az EU-ból

Az orosz elnök egyébként nem zárta ki, hogy egyes kelet-európai országoknak néhány év múlva eszébe jut majd az Európai Unióból való kilépés.

Putyin szerint az unión belül ellentéteket szült „az adók elosztása", mert ezek jelentős része „azok nadrágjának tartására ment, akik még nem érték el a gazdasági fejlettség egy bizonyos szintjét, és ez eurómilliárdok tucatjaiban mérhető".

Valamikor 2028 határán Kelet-Európa egyes országai a gazdasági fejlődés olyan szintjére jutnak majd el, amikor már nem kapnak szubvenciókat és különféle támogatásokat az európai büdzséből, hanem fizetniük kell majd, mint Nagy-Britanniának. És nem vagyok benne biztos, hogy nem jut majd eszükbe ugyanaz, mint magának Nagy-Britanniának

- fogalmazott Putyin.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszországnak érdeke az Európai Unió fennmaradása és hatékony működése, mert "kiszámítható és érthető partnerre" van szüksége. Mint mondta, Moszkva aggodalommal követi a fejleményeket, mert devizatartalékainak jelentős részét euróban tartja, és az uniós szankció ellenére is az EU a legjelentősebb kereskedelmi és gazdasági partnere.

A kínai gazdasági modell hatékonyabb az amerikainál

Az orosz elnök helytelennek nevezte azt a párhuzamot, amit a fórum egyik részvevője vont a Szovjetunió szétesését megelőző válság és az EU belső nehézségei között. Rámutatott egyebek között, hogy amíg az első egy erősen központosított, egységes állam volt, addig a második nem az.

Szerinte a Szovjetunió szétesésének következményei alulmúltak minden negatív várakozást, mert a rossz hatékonyságú gazdaságpolitika a szociális szféra összeomlásához és elhúzódó politikai következményekhez vezetett. Pozitív ellenpéldaként hozta fel Kínát, ahol tervgazdaságot sikerült összehangolni a piacgazdaság elemeivel.

Megismételte, hogy Oroszország olyan mértékben hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal, amilyenben erre a másik fél is kész. Mint mondta, a két országnak közös érdekei vannak egyebek mellett a nemzetközi biztonság szavatolásában, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban, valamint a környezetvédelemben.

Kitért rá, hogy a kétoldalú kereskedelem, amely Barack Obama elnöksége alatt a 20 milliárd dolláros szintre esett vissza, Donald Trump két éve alatt 25 milliárdra nőtt, ami szerinte így is „kevés".

Beszélt arról is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború ellenére a legközelebbi jövőben aligha várható világgazdasági recesszió. 

Szerinte a kínai gazdasági modell hatékonyabb az amerikainál, és jelentős mértékben ezzel magyarázhatók a Peking ellen Washington által bevezetett szankciók. 

Putyin egyúttal a rosszindulatú konkurencia megnyilvánulásának és hibának minősítette a Kína és Oroszország fejlődésének feltartóztatására irányuló amerikai kísérleteket.