Trump alkotmányos elmozdításáról is vitáztak a demokrata elnökjelölt-aspiránsok

2019.11.21. 08:05

Elsősorban Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonásának lehetőségéről és az egészségügyi reformról vitáztak a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok szerdán este Atlantában.

A vitában, amelyet a The Washington Post című lap és az MSNBC televízió szervezett meg, a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó tíz politikus vett részt: Joe Biden volt alelnök, Elizabeth Warren massachuettsi, Bernie Sanders vermonti, Cory Booker New Jersey-i, Amy Klobuchar minnesotai és Kamala Harris kaliforniai szenátorok, Tulsi Gabbard hawaii képviselő, Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere, Andrew Yang vállalkozó és Tom Steyer milliárdos.

Az eseménnyel kapcsolatban kissé csalóka a "vita" elnevezés használata, ugyanis a korábbi alkalmaktól ellentétben elmaradtak a kemény összecsapások a jelöltek között. Ez nem kis részben annak köszönhető, hogy egészen egyszerűen nem lehetett megkerülni a Donald Trump alkotmányos elmozdítását célzó eljárás (impeachment)  képviselőházi meghallgatásaira való reakciót - főleg, hogy alig néhány órával a vita kezdete előtt Gordon Sondland, az Egyesült Államok Európai Unióhoz delegált nagykövete eskü alatt vallotta, hogy Ukrajnát a katonai segély visszatartásával zsarolták, hogy szolgáltasson terhelő bizonyítékokat Joe Biden elnökjelölt ellen.

Érthető módon a demokrata jelöltek között ebben a témában csak annyiban tudtak versengeni, hogy ki tudja élesebb szavakkal elítélni Trump Ukrajnával kapcsolatos lépéseit.

Senki sem állhat a törvények felett

Elizabeth Warren a műsorvezető kérdésére adott válaszában leszögezte: mindenképpen megpróbálja majd meggyőzni republikánus szenátortársait, hogy szavazzák meg az elnök elmozdítását. „Senki nem állhat a törvények felett" – hangsúlyozta a massachusettsi szenátor. Egyben ígéretet tett arra, hogy ha elnök lesz, választási kampánya egyetlen adományozójának sem ad nagyköveti posztot.

Bernie Sanders a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának fontosságát hangsúlyozta, Klobuchar és Buttigieg pedig a Trump-korszak utáni politika elsődleges feladatának az ország „újraegyesítését" nevezte. Buttigieg az előző elnököt, Barack Obamát idézte fel példaként, mint akinek szerinte sikerült az ország összefogása.

A korábbi televíziós vitákban éles és heves szópárbajt vívtak a politikusok az egészségbiztosításról. Ez az éles vita ezúttal elmaradt, bár mindenki kifejtette a véleményét. A mindenkinek alanyi jogon járó egészségbiztosítást ismét Elizabeth Warren és Bernie Sanders szorgalmazta, Joe Biden azonban ennek veszélyeire figyelmeztetett, és az előző elnök nevével fémjelzett Obamacare-törvény finomítását javasolta.

Tulsi Gabbard elsősorban külpolitikai kérdésekben szólalt fel. Mint mondta: véget kell vetni a George W. Bush és Hillary Clinton-féle külpolitikának, amely „folyton rendszerváltozásokat erőltetett külföldön, és közben háborúkat vívott diktátorok eltávolítása érdekében". „Teljesen felesleges katonáinkat olyan háborúkba küldeni, amelyek azután éppen a mi nemzetbiztonságunkat ássák alá" – szögezte le Gabbard, aki maga is két háborút megjárt veterán.

Harris: Trumpot megvezették az észak-koreaiak

Kamala Harris Trump elnök Észak-Korea-politikáját bírálta. Kijelentette, hogy Trumpot az észak-koreaiak megvezették. Bírálta, hogy az elnök egyoldalúan felmondta a többhatalmi iráni atomalkut és a párizsi nemzetközi klímaegyezményt. Joe Biden egyetértett vele, és kiemelte, hogy szerinte Trump megadott az észak-koreaiaknak mindent, amit csak akartak. Bernie Sanders éppen külpolitikai kérdésekben támadta Joe Bident. Azt mondta: Biden – vele ellentétben – támogatta mindkét Öböl-háborút. Az országos felmérésekben még mindig magabiztosan vezető, de az első előválasztás helyszínén, Iowa államban lemaradó volt alelnök az elemzők szerint megint nem teljesített túl jól; több ki nem kényszerített hibát is vétett a házasságon belüli erőszakkal kapcsolatos szerencsétlen szóhasználatától (kb. úgy fogalmazott, hogy "addig ütjük az erőszak kultúráját, amíg meg nem változik") addig, hogy elfeledkezett arról, hogy a vele egy színpadon álló Kamala Harris is színesbőrű nőként került be a Szenátusba.  • Hírek
  • Lakáshitel