Az Európai Néppárt új elnöke állítja: nem csak Orbánnak címezte a figyelmeztetését

2019.11.21. 10:33 Módosítva: 2019.11.21. 10:33

Donald Tusk nem Orbán Viktornak, hanem minden tagpártnak címezte az autokratákra és populistákra vonatkozó figyelmeztetését. Az Európai Néppárt szerdán megválasztott elnöke ezt az Azonnali kérdésére válaszolta zágrábi sajtótájékoztatóján. 

Mint megírtuk: Donald Tusk első beszédében elég kemény szavakkal üzent azoknak a pártcsaládba tartozó szervezeteknek, amelyek nem értenek egyet az európai kereszténydemokrácia alapértékeivel. A lengyel politikus határozott fellépést ígért azokkal szemben, akik például nem tisztelik a jogállamiságot, populista szólamokat hangoztatnak, vagy a migrációs válság idején kerítést építenek és migránsellenes propagandát gyártanak. Bár neveket nem említett, a sajtó nagy része számára egyértelmű volt, hogy szavait Orbán Viktornak és a Fidesznek címezte.

Tusk csütörtökön azt mondta: ez csak egy kommentár volt az erről szóló belső vitában. Intenzív vita van erről, de ő nem pánikol: nem ért egyet egyes politikai narratívákkal és ideákkal, amiket Orbán képvisel, ugyanakkor mégis barátja a magyar miniszterelnök, akivel sok minden közös bennük, írja az Azonnali.

A Brüsszel elleni sorozatos támadások után az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése márciusban  úgy döntött , hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti tagságát. A vizsgálatot a „bölcsek tanácsa” végzi a pártban. Azt járják körül, hogy a Fidesz tevékenysége összhangban van-e az európai kereszténydemokratáknak a jogállamiságról vallott értékeivel.  

Tusk az Azonnalinak azt mondta: a bölcsek jelentése várhatóan decemberre készül el. A Népszava úgy értesült: januárban vagy februárban várható, hogy döntenek a Fidesz sorsáról.    • Tippek
  • Biztosítás