Kim Dzsongun elutasította a dél-koreai elnök meghívását

2019.11.21. 10:59

Kim Dzsongun észak-koreai vezető elutasította Mun Dzsein dél-koreai elnök meghívását a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) puszani csúcstalálkozójára, írja az MTI a KCNA észak-koreai hírügynökség alapján. 

A jelenlegi kedvezőtlen légkörben semmi értelme sem lenne Kim látogatásának, amely puszta formalitás lenne, olvasható a KCNA által idézett közleményben. A dokumentum bírálja Mun kormányát, mert nem tartotta magát a tavalyi csúcstalálkozókon kötött megállapodásokhoz.

A dél-koreai elnöki hivatal november 5-én, mint a rendezvény vendéglátója, levelet küldött Kimnek azzal a kéréssel, vegyen részt a délkelet-ázsiai vezetők november 25-én kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján. Szöul arra kérte Phenjant, hogy akkor is képviseltesse magát az eseményen, ha Kim személyesen nem tud jönni.

Észak gyakorlatilag minden együttműködést felfüggesztett Déllel, miután holtpontra jutottak a nukleáris tárgyalások Phenjan és Washington között. Észak-Korea azt követeli szomszédjától, hogy a nemzetközi szankciókkal szembemenve indítsa újra a korábban felfüggesztett közös gazdasági projekteket, amelyek mentőövet jelenthetnének az ország romokban heverő gazdaságának.

Harmadik, phenjani csúcstalálkozójukon a szankciók felfüggesztésében bizakodó Kim és Mun megfogadták, hogy fellendítik a turizmust a Gyémánt-hegységben, és helyreállítják a keszongi ipari park működését. Ezekre a lépésekre azonban addig nem kerülhet sor, amíg nem történik áttörés az amerikai-észak-koreai nukleáris tárgyalásokban.

Phenjan nemrég ultimátumot intézett Szöulhoz: ha nem bontja le a Gyémánt-hegységben lévő, dél-koreai vállalatok által épített szállodákat, éttermeket és fürdőket, akkor ezt megteszi Észak-Korea, majd maga létesít ott egy új turisztikai központot. Kim kifogásolta, hogy a szóban forgó idegenforgalmi létesítmények tíz éve elhagyatottan állnak, és nem gondozzák őket.

A Gyémánt-hegységben bonyolódó idegenforgalom a Korea-közi együttműködés jelképe volt. Az utaztatások 1998-ban kezdődtek, de 2008-ban leálltak, miután egy észak-koreai őr agyonlőtt egy dél-koreai turistát. Phenjan két évre rá kisajátította a dél-koreai létesítményeket.  • Tippek
  • Hírek